nieuws

Steeds meer Polen tewerkgesteld in fruitpluk

nieuws
Polen vervangen tegenwoordig de Spaanse plukkers in de Haspengouwse plantages. "Het loon is de belangrijkste reden waarom Poolse plukkers naar ons land komen. Spaanse plukkers laten het afweten omdat het verschil met het loon in Spanje te miniem is", zegt Marianne Vaes in Het Nieuwsblad. Zelf heeft ze dit jaar voor het eerst Poolse plukkers in dienst. Na de Spaanse golf plukkers, volgt nu blijkbaar de Oost-Europese.
22 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Polen vervangen tegenwoordig de Spaanse plukkers in de Haspengouwse plantages. "Het loon is de belangrijkste reden waarom Poolse plukkers naar ons land komen. Spaanse plukkers laten het afweten omdat het verschil met het loon in Spanje te miniem is", zegt Marianne Vaes in Het Nieuwsblad. Zelf heeft ze dit jaar voor het eerst Poolse plukkers in dienst. Na de Spaanse golf plukkers, volgt nu de Oost-Europese.

Over de inzet van de Poolse plukkers is Marianne Vaes uiterst tevreden. Volgend jaar wil ze het experiment uitbreiden. Poolse plukkers zijn in de plantages nauwelijks te strikken voor een gesprek. Ze worden per kilo betaald en blijven druk in de weer om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Voor Polen betekent de fruitpluk een goed betaalde bijverdienste. In Polen bedraagt hun maandloon rond de driehonderd euro. In de twee maanden pluk kunnen ze veel meer verdienen.

De Polen vormen voorlopig nog een minderheid op het bedrijf Jacobs-Vaes maar in de fruitpluk neemt hun aantal jaarlijks toe. "Het grootste probleem dat we ervaren, is de taal", zegt Mariannne Vaes. "Voorts hebben we ook problemen met de huisvesting. De Polen verblijven nu in Molenheide en dagelijks moeten ze met de wagen naar Zuid-Limburg pendelen. Volgend jaar zorgen we voor logies dichter bij huis. Voor het overige zijn we uiterst tevreden".

Maar niet iedereen ziet de Polen graag komen. "Polen zijn harde werkers maar de Oost-Europeanen hebben niet altijd een gunstige reputatie. Voor de fruitpluk is de tewerkstelling van vreemdelingen nochtans de enige overlevingskans. Belgen zijn niet meer te vinden voor de pluk. Polen komen echt niet het werk van Belgen afsnoepen", zegt een van de verantwoordelijken in de plantage.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek