Slecht beroepsimago speelt slager parten
nieuwsVoor oorzaken is het niet ver zoeken. Er zijn de verschillende voedselcrises en ook de strengere reglementering van het beroep en de zware arbeidsomstandigheden remmen het enthousiasme. Maar de scholen wijzen vooral op het slechte imago van het beroep bij het brede publiek.
"Veel mensen denken nog dat de slager iemand is die met zijn handen in het bloed dieren in stukken zit te versnijden. Een totaal verouderd beeld", zegt Paul Troch werkmeester in Elishout, school voor voeding in Anderlecht. De consument vraagt nu vooral kant en klare gerechten, fijne vleeswaren en ook steeds meer exotisch vlees. Het beroep speelt daarop in en ook de opleiding heeft nu meer aandacht voor het bereiden van verkoopsklare bereidingen.
Slagers in spe leren zelfs hoe vegetarische schotels en groentenburgers te bereiden. "De klant van wie de kinderen geen vlees eten, kan bij zijn slager naast zijn stukje vlees ook de vegetarische schotel krijgen. Als die klant eerst naar een andere winkel moet gaan voor het vegetarische eten, zal hij ook daar zijn vlees kopen", zo luidt de redenering.
Het zijn vaak kinderen van leken die het laten afweten en het valt scholen op dat ook steeds minder kinderen uit landbouwmiddens aan de opleiding beginnen. Die laatste maakten vroeger in sommige scholen 45 procent van de leerlingenpopulatie uit. Er zijn weliswaar minder landbouwers maar volgens adjunct-directrice Ivonne Delrue van De Groene Poorte in Brugge verkiezen kinderen van landbouwers een opleiding buiten de voedselsector.
Voor wie de opleiding afmaakt, zijn er beroepsmogelijkheden te over. Nagenoeg alle laatstejaars kunnen meteen aan de slag. "We moeten er bij onze zesdejaars op aandringen om niet in te gaan op de voor hen lucratieve aanbiedingen en toch dat zevende jaar te doen, of we zijn ze kwijt. Men komt ze als het ware uit de school kopen", vertelt Dirk Calluwaert technisch adviseur in het Technisch Atheneum in Aalst. Hetzelfde valt te horen in de andere scholen.
Ook is er een grote vraag naar de afgestudeerden uit de technische richting. Die krijgen een meer wetenschappelijke opleiding en komen nadien terecht in leidinggevende functies. "De industrie heeft dergelijke mensen nodig voor productontwikkeling en kwaliteitscontrole", aldus Paul Troch van het Elishout in Anderlecht. Alle leerlingen uit het laatste jaar technische in Anderlecht, hebben een job.
Tot slot kaarten alle scholen aan dat het slechte imago van de vleessector onterecht is. De kwaliteit van en controle op het vlees is nog nooit zo goed geweest. De slagers verdienen ook goed, zo klinkt het bij de scholen. Allen wijzen ze er ook op dat de vleesconsumptie ondanks de crises nauwelijks is gedaald.
Bron: Belga