Sea-Invest opent nieuwe fruitterminal in Antwerpen
nieuwsSea-Invest heeft een volledig nieuwe fruitterminal geopend in het Antwerpse Albertdok. “Het project bracht een investering met zich mee van maar liefst 40 miljoen euro en dat in volle crisis. Bovendien is Sea-Invest nog steeds volledig in Belgische handen. Dat is pas goed nieuws”, zei de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel tijdens de officiële inhuldiging van de nieuwe fruitterminal.
Topman van Sea-Invest, Philippe Van de Vyvere, zette in 1992 zijn eerste stappen in de fruitbusiness met de start van een beperkte bananenterminal van 6.000 m² in Zeebrugge. Sindsdien kende de fruitdivisie van het bedrijf een gigantische expansie en investeerde de groep alleen al daarin 250 miljoen euro. Na tal van overnames en acquisities beschikt Sea-Invest nu wereldwijd over 620.000 m² koude opslagruimte voor fruit.
Drie jaar geleden nam het bedrijf al aan het Leopolddok in de Antwerpse haven zijn eerste geautomatiseerde fruitterminal in gebruik. De nieuwe terminal is nog moderner. “De klok rond rijdt er een tiental robotwagentjes die vrachtwagens laden. Voorlopig als een experiment, maar volgend jaar hopen we voluit te gaan in automatische belading”, zegt topman Van de Vyvere. Bedoeling is vooral de flexibiliteit te verhogen en piekuren te vermijden. De robots rijden 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.
Van de Vyvere maakte wel van de gelegenheid gebruik om te waarschuwen voor de hoge loonkosten in Antwerpen. “Rotterdam is al naar gelang de sector 20 tot 40 procent goedkoper. In de fruitsector liggen de loonkosten er 24 procent lager. De mensen hier moeten toch eens gaan nadenken”, klinkt het. De vakbonden voelden zich niet geviseerd na die opmerking. Zij zijn vooral blij dat Sea-Invest gekozen heeft voor een Antwerpse verankering.
Maar niet iedereen in de Antwerpse haven deelt in de vreugde van de investering van Sea-Invest. De omzet van het Antwerpse sleepbotenbedrijf URS is met een derde teruggevallen. Volgens algemeen directeur Peter Vierstraete is er economische werkloosheid aangevraagd. “Ik ben vrij pessimistisch. Ik vrees een structurele achteruitgang voor de haven door tal van redenen: crisis, toegankelijkheid, kosten, tijd, maar ook arbeidsorganisatie”.
Bron: Gazet van Antwerpen