Schrik slaat landbouwsector om het hart
nieuws"Een totale verrassing is het niet. We verwachtten wel dat het virus op een bepaald ogenblik het Kanaal zou oversteken. Alleen was het afwachten waar dat zou gebeuren", zegt Roger Saenen, woordvoerder van de Boerenbond. Het importverbod van Franse tweehoevigen en paarden dat landbouwminister Gabriëls afkondigde, krijgt alvast de steun van de Boerenbond. "We kunnen niet waakzaam en niet streng genoeg zijn", klinkt het. Het is afwachten of er ook bij ons een algemeen vervoersverbod komt, zoals dat al in Nederland het geval is. "Dat zou de hele sector stilleggen", vreest Saenen.
Het Algemeen Boerensyndicaat zal zich tegen zo'n (tijdelijk) vervoersverbod van tweehoevigen in België niet verzetten. "Zelfs als dat tot een inkomensverlies voor de boeren zou leiden. We kunnen ons niet permitteren dat het virus naar België overwaait", zegt Martin Lamoris, die hoopt dat het Europees Permanent Veterinair Comité "draconische maatregelen" zal nemen.
Ook bij de Vereniging van varkenshouders VEVA hingen dinsdag tientallen verontruste boeren aan de lijn. "De paniek zit er goed in", zegt André Bracke. Een algemeen vervoersverbod lijkt hem niet nodig. Voor runderen en varkens beschikt België over een goed traceringssysteem (Sanitel). Voor schapen en geiten geldt al enige tijd een algemeen vervoersverbod, en dat zeker tot 19 maart.
Bij de Belgische slachterijen kijkt men eveneens met spanning uit naar de beslissing van het Europees Veterinair Comité. "Momenteel heerst er de grootste onzekerheid", zegt Johan Van Bosch van het Verbond van Belgische slachterijen. "We hebben schrik dat er een algemeen vervoersverbod komt. Dat zou meteen ook een algemeen slachtverbod inhouden". Dat zou grote gevolgen hebben voor de sector van de slachterijen, uitsnijderijen en vleesverwerkende nijverheid.
Bron: Belga