header.home link

Schotse vissers schrijven boze open brief aan Boris Johnson

18 januari 2021

“De visserij heeft het slechtste van twee werelden bekomen.” Dat is de boodschap van een vlammende open brief die Elspeth Macdonald, de CEO van het Schotse visserijverbond SFF, aan Brits premier Boris Johnson stuurde. “Uw deal heeft de sector in de steek gelaten.”

Lees meer over:
brexit-1250-kaart

Sinds het Britse vertrek uit de Europese eenheidsmarkt op 1 januari zitten de Schotse vissers met de handen in het haar. De Schotten voerden tot Nieuwjaar het grootste deel van hun vangst uit naar het Europese vasteland, maar de nieuwe bureaucratische rompslomp bemoeilijkt de export van verse vis aanzienlijk. Het gevolg: grote overschotten op de lokale markt en kelderende prijzen. Sommige vissers zetten zelfs koers naar Denemarken om zo rechtstreeks op de Europese markt te kunnen verkopen.

De SFF, de vereniging van Schotse vissers, kaart het probleem openlijk aan met een niet mis te verstane boodschap in een open brief. “Velen in onze industrie vrezen voor hun toekomst in plaats van die met optimisme en ambitie tegemoet te treden”, klinkt het. Concreet beklagen de vissers dat de quota een stuk lager uitvallen dan oorspronkelijk beloofd. Bovendien hebben de Europese vissers nog steeds ongehinderde toegang tot de Britse wateren. De hoop van de Schotse vissers spitst zich nu toe op 2026, wanneer de overgangsfase ten einde loopt.

Briefschrijfster Elspeth Macdonald is wel tevreden met de door de regering aangekondigde compensatie, al beklemtoonde ze dat het om extra geld moet gaan en dus niet uit de al beloofde pot van 100 miljoen pond voor investeringen en innovatie mag komen.

Lees de open brief hier

De vissers protesteren trouwens niet enkel op papier. Tal van vissers parkeerden hun vrachtwagens in de buurt van Downing Street in Londen. Met slogans als 'Incompetente regering maakt schaaldierenindustrie kapot', uiten ze hun ongenoegen over de problemen met de export van vis naar Europa als gevolg van de brexit. Volgens de havenbond British Ports Association duurt de reis naar Europa voor Britse visserijbedrijven nu vier dagen in plaats van één. Dat leidt tot grote verliezen.

Premier Boris Johnson noemt de problemen in de havens 'kinderziektes', die snel opgelost zullen zijn. Volgens experten zijn veel veranderingen echter permanent. Beide zijden zullen er dus mee moeten leren leven dat het proces langer duurt.

Volgens de Britse zender BBC zijn het trouwens niet enkel de Schotse vissers die klagen, ook de Britse vleesindustrie mort. Nick Allen, de CEO van de British Meat Processor Association, beschrijft de administratieve rompslomp als ‘een proces dat ons terugwerpt naar de middeleeuwen’. Ladingen met vlees zouden uren of soms dagenlang vastzitten aan de grensovergangen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek