Scharreleieren fors gedaald in prijs

Na verschillende maanden van hoge prijzen is de prijs van scharreleieren, na een lichte daling vorige week, deze week fors gedaald met 40 eurocent per honderd eieren. "De actuele daling heeft vooral te maken met de evolutie van de productie in Duitsland", aldus Wouter Wijtinck, pluimveespecialist van Boerenbond.
19 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Na verschillende maanden van hoge prijzen is de prijs van scharreleieren, na een lichte daling vorige week, deze week fors gedaald met 40 eurocent per honderd eieren. "Normaal houden de goede eierprijzen stand tot met Pasen omwille van de hoge vraag. De actuele daling heeft vooral te maken met de evolutie van de productie in Duitsland", aldus Wouter Wijtinck, pluimveespecialist van Boerenbond.

Als gevolg van een Europese richtlijn, die de traditionele kooi tegen 2012 verbiedt, hebben heel wat Duitse kippenhouders de afgelopen maanden moeten investeren in zogenaamde verrijkte kooisystemen of alternatieven zoals volièresystemen of vrije uitloop. “Tijdens die omschakelperiode besliste de Duitse distributie evenwel enkel eieren te kopen uit alternatieve systemen. Omdat die nog niet voorradig waren heeft men ze moeten gaan inkopen in Nederland en België wat de prijzen voor scharreleieren de hoogte heeft ingejaagd", aldus Wijtinck.

"We zitten nu echter duidelijk over het hoogtepunt heen omdat de investeringen van de Duitse kippenhouders inmiddels uitgevoerd zijn. Het aanbod aan scharreleieren in dat land is toegenomen zodat er minder en minder moet geïmporteerd worden", aldus Wijtinck. De prijs voor de eieren van in kooien opgesloten kippen is overigens de afgelopen maanden slechts licht gewijzigd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek