nieuws

Sachs: "Landbouwpotentieel in Afrika beter benutten"

nieuws
De rijke landen moeten meer financiële steun verlenen om de voedselproductie in Afrika op te krikken, zo betoogde de befaamde Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs tijdens een tussenkomst in het Europees parlement in Brussel. Met gerichte financiële steun van rijke donors kan de gemiddelde graanproductie in Afrika volgens Sachs opgetrokken worden van één ton per hectare naar 4 tot 5 ton per hectare. Daarbij moet volgens de professor geen beroep worden gedaan op ggo's.
6 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
De rijke landen moeten meer financiële steun verlenen om de voedselproductie in Afrika op te krikken. Dat is de aangewezen piste om de wereldwijde voedselcrisis op langere termijn op te lossen, zo betoogde de befaamde Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs tijdens een tussenkomst in het Europees parlement in Brussel.

Volgens Sachs, die als speciaal adviseur van de Verenigde Naties de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees parlement bezocht, is de stijging van de voedselprijzen vooral te verklaren door een stagnatie van het aanbod. De huidige landbouwproductie schiet te kort om de toenemende vraag vanuit landen als China en India op te vangen.

Sachs verwijst naar het onaangeboorde potentieel van Afrika. Momenteel produceren Afrikaanse boeren slechts aan 25 tot 30 procent van hun mogelijkheden. De reden is volgens de professor eenvoudig: het ontbreekt de Afrikanen aan geld om meststoffen, betere zaadsoorten en degelijke irrigatiesystemen te betalen.

Met gerichte financiële steun van rijke donors kan de gemiddelde graanproductie in Afrika volgens Sachs opgetrokken worden van één ton per hectare naar 4 tot 5 ton per hectare. Daarbij moet volgens de professor geen beroep worden gedaan op genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Hij verwijst naar het succes van Malawi, waar de voedselproductie de voorbije drie jaar werd verdubbeld.

Daarnaast moet er volgens Sachs meer onderzoek verricht worden naar nieuwe zaadsoorten die droogte en andere klimatologische fenomenen beter kunnen weerstaan. De stijging van de voedselprijzen heeft volgens hem immers ook te maken met de gevolgen van klimaatrampen en die zullen volgens de professor in de toekomst steeds vaker opduiken.

Tenslotte vervoegde Sachs ook de club van critici die wijzen op de funeste invloed van biobrandstoffen op het voedselaanbod. In de VS gaat tegenwoordig reeds een kwart van de maïsproductie naar de productie van biobrandstoffen, en ook in Europa wordt de productie van biobrandstoffen steeds meer gestimuleerd. "De aandacht voor biobrandstoffen was begrijpelijk in tijden van lage voedselprijzen en omvangrijke stocks. Maar op dit moment hebben de Amerikaanse en Europese programma's echt geen zin. Ze moeten dringend herzien worden", verklaarde Sachs.

De econoom is wel voorstander van onderzoek naar biobrandstoffen van de tweede generatie, die geproduceerd worden op basis van andere biomassa dan voedselgewassen.(KS)

Poll: Vindt u dat de EU zijn doelstellingen inzake biobrandstoffen moet afzwakken?

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek