header.home link

Russische supermarkt Mere opent dan toch de deuren in Opwijk

10 juni 2022

Hard discounter Mere heeft zonder veel tromgeroffel zijn eerste Belgische filiaal in Opwijk geopend. Enkele maanden geleden leek de Russische supermarktketen zijn plannen voor een Europese tak nog voorgoed op te bergen door de geopolitieke spanningen. Maar dat afstel werd dus uitstel.

Lees meer over:
meresupermarktdiscountretailopwijk-1250

Geen prijskaartjes, maar simpele post-its en gele blaadjes met de prijsvermelding. Rijen houten palletten en kartonnen dozen en hier en daar een Russische specialiteit zoals “bonen met vlees”. Voor verse groenten en fruit ben je er niet aan het juiste adres, wel voor conserven, kruiden, een klein diepvriesassortiment en vooral een groot gamma aan non-food.

Het eerste filiaal van de Russische prijsvechter in ons land is een feit. De “eer” valt te beurt aan de Vlaams-Brabantse gemeente Opwijk, die de komst wel zo lang mogelijk heeft proberen uitstellen. “Mere had zijn vergunning aangevraagd in het voorjaar van 2021, toen er van de oorlog in Oekraïne nog geen sprake was. Uiteindelijk lieten ze ons in april van dit jaar weten dat ze graag willen openen”, vertelt burgemeester Inez De Coninck (N-VA) aan VRT NWS. “De oorlog was toen nog maar net begonnen en er kwamen veel Oekraïense vluchtelingen naar ons land. We hebben toen gezegd dat we het gezien die context niet zagen zitten om de winkel te laten openen."

meresupermarktdiscountretailopwijk2-1250
meresupermarktdiscountretailopwijk3-1250
meresupermarktdiscountretailopwijk4-1250
meresupermarktdiscountretailopwijk5-1250

Toch kon het gemeentebestuur de opening niet blijven tegenhouden, maar vroeg het wel om er niet te veel ruchtbaarheid aan te geven. Desondanks was de parking op de openingsdag goed gevuld. Veel consumenten kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen naar het assortiment, dat volgens Mere tot 20 procent goedkoper is dan zijn concurrenten Lidl en Aldi. Maar door het grote gamma non-food lijkt de retailer eerder te wedijveren met winkels als de Action.

Mere, die deel uitmaakt van de groep Torgservis en een zetel in Siberië heeft, is één van de grootste discountketens van Oost-Europa. In Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan is de groep actief onder de merknaam ‘Svetofor’ en heeft volgens Russische bronnen meer dan 2.200 filialen. In 2017 breidde de Svetofor-groep haar werkgebied uit naar Oost-Europa en opende winkels in Roemenië, Polen en Litouwen. Sinds 2019 is de keten met de merknaam Mere ook aanwezig in Duitsland met vijf filialen. Voor ons land heeft de winkelketen nog ambitieuze groeiplannen. Dit jaar zouden er nog 10 winkels bijkomen.

Bron: VRT NWS / De Tijd / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek