header.home link

Rusland wil uitvoer meststoffen stopzetten

6 maart 2022

Rusland heeft zijn binnenlandse producenten van meststoffen opgeroepen om de uitvoer tijdelijk stop te zetten. Het Russische ministerie van Industrie sprak van "sabotage" door buitenlandse transportbedrijven.

"Er is een toestand gecreëerd waarbij, door de sabotage van leveringen door een aantal buitenlandse logistieke bedrijven, landbouwers in Europa en andere landen de contractueel vastgelegde hoeveelheid meststoffen niet kunnen krijgen", luidde het in een persbericht van het Russische ministerie. Dat zegt daardoor niet anders te kunnen dan de Russische producenten te vragen de export tijdelijk stil te leggen. 

Sinds de inval in Oekraïne, worden aan Rusland steeds meer internationale sancties opgelegd.  

Rusland is een van de belangrijkste producenten van meststoffen wereldwijd. Vooral Brazilië zijn erg afhankelijk van die producten. Brazilië is de grootste producent van koffie, sojabonen en suiker en is van de landbouwgrootmachten het meest afhankelijk van de import van kunstmest. Het land importeert 85 procent van zijn kunstmestbehoefte en is daarvoor voor ongeveer een vijfde afhankelijk van Rusland.

“Brazilië hangt van kunstmest, het is een heilige zaak voor ons”, zei president Jair Bolsonaro vorige week nog. De Braziliaanse president onderhoudt nog altijd vriendschappelijke relaties met Poetin. Hij was op 16 februari een van de laatste wereldleiders die nog bij de Russische president op visite ging voor die aan de invasie van Oekraïne begon.

Uitgelicht
Grote crisissen strooien zand in de machine van de globalisering en landen als Rusland of China zijn er dan als de kippen bij om hun eigen belangen veilig te stellen. Kunstmes...
9 februari 2022 Lees meer

Al voor de start van het Oekraïense conflict was het moeilijk geworden om voldoende kunstmest te pakken te krijgen. De prijzen zijn vorig jaar verdubbeld; de hogere prijzen voor aardgas, orkaan Ida in de VS en het uitvallen van een aantal Chinese fabrieken zorgde voor een knip in de globale productie van verschillende kunstmeststoffen.

Vooral de import van kali dreigt voor de Braziliaanse soja-boeren problematisch te worden. “Het is de perfecte storm”, zei Jeferson Souza, analist bij Agrinvest Commodities bij Reuters, “Brazilië heeft het meest te verliezen van de grote soja-producenten omdat we meer potasse nodig hebben dan concurrenten als de VS of Argentinië.” Rusland en Wit-Rusland zijn voor een 45 procent van de wereldproductie. De Braziliaanse landbouwminister wil nu gesprekken aanknopen met Canada, dat de andere belangrijke producten is op wereldschaal.

De aankondiging kan de prijzen voor meststoffen, die al aan het stijgen waren, nog verder doen oplopen. Dat vergroot het risico van een langdurige verstoring van de globale voedselketen en van een verhoging van inflatie en voedselonzekerheid in de armste delen van de wereld.

Bron: Belga / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek