Rusland weert Nederlandse appels en peren

Nederlandse appelen en peren worden vanaf midden april niet meer toegelaten in Rusland. De Nederlandse appelen en peren bevatten residuwaarden die de strenge Russische normen overschrijden. Het tijdelijke importverbod is niet van toepassing op appelen en peren die vanuit België worden geëxporteerd, zeggen de Limburgse fruitveilingen.
28 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Nederlandse appelen en peren worden vanaf midden april niet meer toegelaten in Rusland, zo meldt het Nederlandse persagentschap ANP. De Nederlandse appelen en peren bevatten residuwaarden die de strenge Russische normen overschrijden. Het tijdelijke importverbod is niet van toepassing op appelen en peren die vanuit België worden geëxporteerd, zo blijkt uit een navraag door Belga bij de Limburgse fruitveilingen.

Het tijdelijke importverbod voor Nederlands fruit zou normaliter begin april al ingaan, maar werd naar midden april verschoven in afwachting van een overleg tussen de Nederlandse en Russische autoriteiten. Rusland hanteert strengere residunormen voor pesticiden, nitraten en nitrieten op fruit dan de Europese Unie.

Directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw in Sint-Truiden zegt dat het importverbod op appelen en peren niet geldt voor het Belgische fruit aangezien de Belgische appelen en peren de controles in Rusland met verve doorstonden. Hetzelfde verhaal is te horen bij de andere Limburgse fruitveilingen in Borgloon en Sint-Truiden.

De directeur wijst er wel op dat er de laatste maanden beduidend minder fruit naar Rusland wordt uitgevoerd. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit, maar met de economische crisis die zich sterk laten voelen in de landbouwsector in Rusland, zo luidt het.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek