Rusland versoepelt import van dieren en vlees uit de EU

Door de inwerkingtreding van vijf nieuwe exportcertificaten half augustus, verwacht de Europese Commissie dat de export van dieren en dierlijke producten van de EU naar Rusland een flinke impuls krijgt. De exportcertificaten hebben betrekking op rundvlees met bot, fokschapen en -geiten en droog voeder en voeder in blik voor huisdieren.
19 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Door de inwerkingtreding van vijf nieuwe exportcertificaten half augustus, verwacht de Europese Commissie dat de export van dieren en dierlijke producten van de EU naar Rusland een flinke impuls krijgt. De exportcertificaten hebben betrekking op rundvlees met bot, fokschapen en -geiten en droog voeder en voeder in blik voor huisdieren.

De certificaten zijn het resultaat van afspraken die de Commissie eind april heeft gemaakt met de Russische veterinaire autoriteiten. Sinds 2004 onderhandelt de EU voortdurend om bestaande certificaten aan te passen en nieuwe te bekomen, gelet op de gewijzigde sanitaire omstandigheden en de evolutie in diergezondheid. Eerder dit jaar werd de handel in fokvee, rundveesperma en paardenvlees versoepeld.

De EU tracht op die manier de export van landbouwproducten naar Rusland te vergemakkelijken. In het verleden wierpen de Russen vaak handelsblokkades op door extra eisen te stellen aan de kwaliteit van producten uit EU-lidstaten. Zo liep de Nederlandse export van groenten en fruit in juni van dit jaar met 64 procent terug ten opzichte van 2009 omdat Rusland de certificaten van het Nederlandse Kwaliteitscontrole bureau niet langer erkende.

De EU exporteerde vorig jaar voor een waarde van 1,3 miljard euro aan dieren, dierlijke producten en vlees naar Rusland. Samen met de uitgifte van exportcertificaten heeft Rusland ook een nieuwe lijst bekendgemaakt van plantaardige producten die bij import in quarantaine moeten of aan extra controles worden onderworpen.

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek