header.home link

Rusland kampt met stijgende voedselprijzen, EU-ban wordt verlengd

11 december 2020

De economische sancties tegen Rusland worden opnieuw met zes maanden verlengd, ditmaal tot eind juli 2021. Dat is beslist op de Europese top in Brussel. Deze sancties dateren al van de zomer van 2014 en als vergelding voerde Moskou een ban in op Europese landbouwproducten die eveneens recent werd verlengd. Intussen kampt het land met stijgende voedselprijzen, wat zeer ongelegen komt nu de coronapandemie zich laat voelen in de portefeuille van de Russen.

Lees meer over:

De Europese Unie introduceerde de sancties tegen Rusland in de nasleep van de crash van MH17 in het oosten van Oekraïne in juli 2014. De sancties treffen vitale sectoren van de Russische economie, zoals de banken en de energiesector. De Europese leiders hebben de opheffing van de sancties steeds afhankelijk gemaakt van de uitvoering van de akkoorden van Minsk. Die akkoorden moeten het conflict in het oosten van Oekraïne beëindigen en het land politiek stabiliseren, maar de uitvoering ervan stokt al jaren.

Het laat de Europese staatshoofden en regeringsleiders weinig andere keuze dan de sancties opnieuw te verlengen. Dat besluit vereist unanimiteit onder de lidstaten en die was er ook op de Europese top die donderdag en vrijdag plaatsvond in Brussel. Rusland van zijn kant verlengde eind vorige maand al het embargo op Europese landbouwproducten.

Rusland wil voedselprijzen stabiliseren

De Russische bevolking wordt ondertussen geconfronteerd met stijgende voedselprijzen. De regering heeft beloofd om maatregelen te treffen om de prijzen te stabiliseren. Dat gebeurde nadat president Vladimir Poetin zijn onvrede uitte over de stijgende prijzen van levensmiddelen, zoals brood, suiker en bloem. “We moeten concrete maatregelen nemen om de prijzen van de goederen die belangrijk zijn voor mensen te bevriezen, zoals het staatshoofd heeft verzocht”, zo sprak premier Michail Misjoetin. Hij noemde het stijgen van de prijzen “onacceptabel nu de inkomens van de Russen dalen”.

We moeten concrete maatregelen nemen om de prijzen van de goederen die belangrijk zijn voor mensen te bevriezen

Michail Misjoetin - Premier Rusland

De coronacrisis laat zich sterk voelen in het land. In het derde kwartaal van dit jaar zagen de Russen hun inkomen  dalen met 4,8 procent, terwijl de prijzen van brood, bloem en zonnebloemolie volgens Poetin stegen met respectievelijk 6,3, 12,9 en 23,8 procent.

De Russische premier trad niet in detail over welke maatregelen hij wil treffen. Volgens het ministerie van Landbouw van Rusland behoort het aan banden leggen van de graanexport tot de mogelijkheden. Zo’n maatregel zou zich ook in de rest van de wereld laten voelen, want Rusland is internationaal één van de grootste graanexporteurs.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek