Ruim 400.000 varkens minder in Vlaanderen op één jaar tijd

De onzekerheid in het stikstofdossier en de slechte marktsituatie in 2022 heeft gezorgd voor een forse daling van het aantal varkens in ons land. In mei waren er volgens voorlopige cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel 428.502 dieren minder dan een jaar eerder. Het gaat om een daling van de varkensstapel met 7,3 procent, die bijna volledig toe te schrijven is aan Vlaanderen.

19 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 oktober 2023 22:30 Griet Lemaire
Lees meer over:

Vooral in Vlaanderen hadden de boeren in mei van dit jaar heel wat minder varkens dan een jaar eerder: een daling met 7,6 procent of 418.607 dieren tot zowat 5,076 miljoen. In Wallonië is de varkenskweek in verhouding bescheiden. Daar was een daling met 2,8 procent of zowat 10.000 dieren tot 342.129. De grootste afname situeert zich bij de mestvarkens (vanaf 20 kilogram) in Vlaanderen: -9,5 procent tot 3,23 miljoen.

Zelf legt Statbel de verklaring voor de daling vooral bij de stikstofproblematiek. "In deze periode was er veel leegstand in de stallen en dit vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen", legt Statbel uit. Zowel bij mestvarkens als fokvarkens was er een daling.

Wouter Wytynck, expert varkenshouderij bij Boerenbond, ziet ook een grote verklaring in de crisis die zich vorig jaar heeft voorgedaan in de varkenshouderij. “Door zeer dure voeders en zeer lage varkensprijzen hebben de varkenshouders een heel moeilijke periode achter de rug. Veel bedrijven hebben daarom het aantal varkens op hun bedrijf verminderd door minder zeugen te insemineren.”

Wanneer ze minder zeugen insemineren, heeft dit volgens hem altijd een uitgesteld effect. Er zit ongeveer een jaar tussen de periode dat een zeug geïnsemineerd wordt en het moment waarop de biggen slachtrijp zijn. “Ondertussen zijn de varkensprijzen al even terug beter en wordt de capaciteit terug opgevoerd”, stelt Wytynck. Dat was volgens hem al in de slachtcijfers te zien. In augustus van dit jaar werden er 13 procent minder varkens geslacht dan een jaar eerder, in september ging het nog maar om 11 procent. “De daling is dus aan het vertragen”, stelt hij.

Wytynck verwacht wel dat de varkensstapel in de toekomst een stuk kleiner zal blijven dan een jaar of twee geleden. “De aanhoudende onzekerheid door het stikstofdossier heeft onherroepelijk gevolgen. Zo zijn er verschillende bedrijven die de varkenstak op hun bedrijf hebben stopgezet zonder in de opkoopregeling van de Vlaamse overheid te stappen. Daarnaast zijn er ook nog de 236 varkenshouders die hebben ingetekend voor de opkoopregeling. Zij zijn vandaag nog in volle productie. Die zal binnenkort ook wegvallen”, besluit Wytynck.

Nederlandse veevoerbedrijven eisen compensatie voor reductie veestapel
Uitgelicht
Twee Nederlandse veevoederbedrijven hebben een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Zij eisen compensatie voor het krimpen van de veestapel net zoals de boeren ontvangen...
9 oktober 2023 Lees meer

Beeld: Provincie West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek