Ruim 20.000 Duitse boeren betogen voor hogere melkprijs

In heel Duitsland zijn donderdagavond meer dan 20.000 melkveehouders op straat gekomen voor hogere melkprijzen. Door een "historisch lage" melkprijs is de toekomst van de landbouwers onzeker, zo klagen de actievoerders aan. De Duitse melkveehoudersfederatie Bundesverbandes Deutscher Milchviehhalter (BDM) spreekt van een succes.
17 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

In heel Duitsland zijn donderdagavond meer dan 20.000 melkveehouders op straat gekomen voor hogere melkprijzen. Door een "historisch lage" melkprijs is de toekomst van de landbouwers onzeker, zo klagen de actievoerders aan. De Duitse melkveehoudersfederatie Bundesverbandes Deutscher Milchviehhalter (BDM) spreekt van een succes.

De protesterende boeren verzamelden zich voor de poorten van 79 melkerijen. De zuivelfabrieken werden opgeroepen om samen met de melkveehouders naar een oplossing te zoeken voor de huidige marktsituatie. "Als de boeren straks kopje onder gaan, zal ook het licht bij de melkerijen snel doven", aldus de organisatoren van de manifestatie.

De BDM verwelkomt alvast het voorstel van minister van Landbouw Ilse Aigner (CSU) om op 28 april een overlegronde over voedingsproducten te houden. Daar zou het over meer dan alleen melk gaan. De prijs die de melkveehouders op dit ogenblik krijgen voor hun melk, is gedaald tot 20 tot 26 eurocent per liter, terwijl ze in Duitsland spreken van een productiekost van zowat 40 eurocent per liter.

Vorig jaar hebben de Duitse melkveehouders via een leveringsboycot tijdelijk hogere prijzen bekomen. Woensdag trokken in België, in Verviers, tussen 300 en 400 landbouwers aan de alarmbel over de te lage melkprijzen. In Vlaanderen voerde het ABS eerder al actie om de prijsvorming voor melk aan te klagen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek