Rikolto: “Hakbijl in ontwikkelingssamenwerking bedreigt ook Belgische agrovoedingsbedrijven”
nieuwsRikolto reageert afwijzend op de gelekte begrotingstabellen van de Arizona-coalitie, die een besparing op ontwikkelingssamenwerking voorzien van 25 procent. De ngo die wereldwijd inzet op het verduurzamen van voedselsystemen waarschuwt dat ook de Belgische bedrijven zullen lijden onder deze forse snoei.
Knip in budget ontwikkelingssamenwerking
Rikolto zet zich wereldwijd in voor het verduurzamen van voedselsystemen omdat voedsel volgens hen de sleutel is om tal van wereldproblemen tegelijkertijd aan te pakken. “De FAO becijferde dat onze huidige voedselsystemen globaal maar liefst 10.000 miljard dollar aan verborgen kosten veroorzaken voor onze gezondheid, het milieu en de maatschappij”, legt Rikolto uit. Investeren in landbouw wordt door de ngo gezien als de meest efficiënte manier om wereldwijd armoede te bestrijden en gemeenschappen te versterken. Volgens FAO leeft namelijk de helft van de wereldbevolking in een huishouden dat voor het inkomen afhankelijk is van de landbouw.
Rikkolto stelt ook dat voedselsystemen verantwoordelijk zijn voor een derde van de broeikasgasemissies. “Met onze investeringen in agrobosbouw bij cacao- en koffieboeren, het verminderen van de methaanuitstoot in de rijstteelt en het inzetten op meer plantaardige voeding, kunnen we dus een aanzienlijk verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering”, aldus de organisatie.
Een kwart van onze internationale samenwerking wegknippen, is dus eerder een dure koop dan een besparing
Rikolo waarschuwt dat aanzienlijke besparingen op ontwikkelingssamenwerking niet alleen negatieve gevolgen zal hebben voor de armste gemeenschappen in de partnerlanden, maar ook voor Belgische bedrijven. Zo zijn de chocolade- en koffie-industrie sterk afhankelijk van stabiele waardeketens. Klimaatverandering en onrust in productielanden bedreigen de aanvoer. “Minder investeringen in ontwikkelingssamenwerking leiden tot verstoringen in de toelevering, hogere kosten en een groter risico op delokalisatie. Dit brengt niet alleen de concurrentiepositie van Belgische bedrijven in gevaar, maar ook jobs die direct afhankelijk zijn van deze sectoren”, klinkt het.
Zo werkt Rikolto in Ivoorkust samen met Colruyt Group en Puratos om de huismerkchocolade naar de hoogste duurzaamheidsnormen te tillen, met een leefbaar inkomen voor producenten. “Bedrijven investeren hier ook zelf in, maar de investering vanuit ontwikkelingssamenwerking maakt het risico behapbaar”, zegt Jelle Goossens van Rikolto. “Een kwart van onze internationale samenwerking wegknippen, is dus eerder een dure koop dan een besparing”, besluit hij. Verschillende ontwikkelingsorganisaties roepen de federale regeringsonderhandelaars op om de voorgestelde besparingen terug te draaien.

Bron: Eigen berichtgeving / Rikolto
Beeld: Barry Callebaut