Reuzenberenklauw zet opmars via wegbermen voort

Reuzenberenklauw, een plant waarvan het sap brandwonden kan veroorzaken, is in België in volle opmars. Dat stelt de woordvoerster van de Nationale Plantentuin van België, Brigitte Vermaelen. Sinds een twintigtal jaar verovert de plant ons land van noord naar zuid. Eén plant produceert tot 100.000 zaden waardoor de plant zich snel verspreidt via wegbermen.
27 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Reuzenberenklauw, een plant waarvan het sap na contact met zonlicht brandwonden kan veroorzaken, is in België in volle opmars. Dat stelt de woordvoerster van de Nationale Plantentuin van België, Brigitte Vermaelen. Sinds een twintigtal jaar verovert de plant ons land van noord naar zuid. Eén plant produceert tot 100.000 zaden waardoor de plant zich snel verspreidt via wegbermen.

Reuzenberenklauw gedijt vooral in de wegberm, zegt Vermaelen. "Langsrijdende auto's en treinen helpen de zaden te verspreiden". Eén plant verspreidt tot 100.000 zaden en is opgewassen tegen droogte en koude. Dat verklaart waarom reuzenberenklauw in opmars is, aldus de woordvoerster.

Contact met de bladeren van de plant kan ernstige brandwonden veroorzaken, aangezien het sap zich op de huid als zuur gedraagt na contact met zonlicht. De brandwonden ontstaan 15 minuten tot 2 uur na het contact met de plant. De plantentuin heeft al meermaals particulieren en autoriteiten gewaarschuwd voor de reuzenberenklauw.

"We stellen vast dat daar langzaam reactie op komt. Vooral gemeenten waar de plant veel voorkomt, beseffen dat ze maatregelen moeten treffen", aldus Vermaelen. Reuzenberenklauw kan vijf meter hoog worden en heeft bladeren tot drie meter lang.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek