Resultaat van de High Level Expert Group on Milk bekend

Na de crisis in de zuivelsector, richtte EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos de High Level Expert Group on Milk (HLG) op die maatregelen moest onderzoeken om de markt voor te bereiden op het verdwijnen van de melkquota in 2015. De HLG richt in een ontwerprapport zeven aanbevelingen tot de Europese Commissie.
16 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

In de nasleep van de zuivelcrisis, werd in oktober 2009 de High Level Expert Group on Milk (HLG) opgericht die maatregelen moest onderzoeken om de markt voor te bereiden op het verdwijnen van de melkquota in 2015. Een ontwerprapport met het resultaat van die besprekingen en met aanbevelingen voor de Europese Commissie werd deze week unaniem goedgekeurd binnen de HLG.

Na negen maanden discussiëren en aftasten van meningen van belangrijke marktactoren, richt de EU-expertengroep voor zuivel zeven aanbevelingen tot de Europese Commissie. Daar zit een verzoek bij om concrete stappen te ondernemen voor de invoering van geschreven contracten tussen melkveehouders en -verwerkers om beter in te spelen op marktsignalen. De elementen van het contract -prijs, hoeveelheid, moment van levering, contractduur- worden door de contractpartijen vastgesteld.

Voorts adviseert de HLG om de marktmacht van melkveehouders te vergroten door hen toe te laten om gezamenlijk hun contract met de zuivelverwerker te onderhandelen. De expertengroep ziet ook een mogelijke rol weggelegd voor sectoroverkoepelende organisaties in navolging van de sector voor groenten en fruit.

De transparantie in de zuivelsector moet verder verbeteren met behulp van de European Food Price Monitoring Tool en het bekomen van informatie over melkproducten via EUROSTAT en nationale onderzoeksbureau’s. Tegelijk moet er ook gedacht worden aan maatregelen om prijsschommelingen tegen te gaan zoals het gebruik maken van een termijnmarkt.

De etikettering van melkproducten moet meer aandacht krijgen zodat het onderscheid met imitatie-zuivelproducten die in de voedingsindustrie worden gebruikt, duidelijk is. Tot slot adviseert de expertengroep om de bestaande mogelijkheden van onderzoek en ontwikkeling beter te communiceren en coördineren.

EU-commissaris Dacian Ciolos is opgetogen over het werk van de HLG. Hij kondigde aan het rapport te zullen bestuderen en voor het eind van het jaar met wetsvoorstellen te komen. Zijn voornaamste doel is lessen trekken uit de crisis van 2009 en maatregelen nemen die op middellange en lange termijn de zuivelsector beter kunnen structureren.

"Het rapport, waar we nu bijna een jaar op wachten, biedt een antwoord op enkele eisen van COPA-COGECA", zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese overkoepelende landbouworganisatie. "De Commissie moet nu snel concrete maatregelen nemen om de toekomst van melkveehouders veilig te stellen en de werkgelegenheid op peil te houden".

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek