header.home link

Fusiegesprekken tussen REO en Hoogstraten springen af

REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten stoppen per direct de fusiegesprekken die vanaf begin dit jaar liepen. Dit hebben de bestuursorganen van beide veilingen maandag besloten. “Het water tussen beide organisaties bleek te diep”,  verklaart Rita Demaré, voorzitter van REO Veiling. Zij wijst op de structurele verschillen tussen beide bedrijven waardoor het lastig bleek de organisaties in elkaar te schuiven. Beide veilingen gaan de enorme uitdagingen land- en tuinbouw nu dus alleen aan.

18 oktober 2022  – Laatste update 18 oktober 2022 15:05

Met de uitgesproken integratieplannen van BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) van nog geen maand geleden, leken beide coöperatieve veilingen het voorbeeld van REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten te volgen. Deze laatste twee veilingen tekenden al in februari van dit jaar een intentieverklaring om een mogelijke fusie te verkennen. Rita Demaré, voorzitter van REO Veiling, kondigde in juni in VILT nog aan tegen eind van dit jaar een voorstel tot samenwerking te willen voorleggen aan de leden.

Ruim een half jaar later belanden de plannen in de prullenmand. “De respectievelijke bestuursorganen van REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten hebben gezamenlijk besloten hun fusiegesprekken stop te zetten”, klinkt het in een persbericht. De verklaring? “De verdieping na deze intentieverklaring heeft te grote verschillen aangetoond in de operationele context en de organisatorische uitdagingen. De verworven inzichten noodzaken de partijen om op korte termijn andere prioriteiten te stellen in de verdere ontwikkeling van hun coöperatie.”

Demaré, die in haar woorden stelt dat “het water tussen beide organisaties nog te diep was”, benadrukt dat de fusiegesprekken in constructieve sfeer met wederzijds respect zijn verlopen. Dat zou een vertrouwensbasis gecreëerd hebben om ook in de toekomst actief te kijken naar domeinen waar ze elkaar kunnen versterken. “En het feit dat de fusie nu niet gelukt is, wil niet zeggen dat het nooit zal lukken. De tijd zal het uitwijzen.”

Turbulente tijden

Het afketsen van de fusiegesprekken betekent dat beide veilingen de grote uitdagingen in de land-en tuinbouw zelf moeten aangaan. Door de hoge energieprijzen en andere kosten die flink stegen, maken de coöperant-telers een onzekere tijd door. Hans Vanderhallen, directeur Coöperatie Hoogstraten, vertelde recent nog dat er voor de wintermaanden een sterke daling van de aanvoer voorzien wordt omdat de serretelers bij de huidige gasprijzen, die verveelvoudigd zijn, geen productie zullen draaien.

Vanderhallen verwacht nog maar een fractie van de traditionele aanvoer waardoor er nauwelijks werk zal zijn voor onder andere logistieke medewerkers. “Het wordt een puzzel om deze mensen aan het werk te houden. Mensen op tijdelijke werkloosheid zetten, is geen optie. Je wilt voorkomen dat je op deze manier goede mensen kwijtspeelt die je vanaf april weer heel hard nodig hebt”, geeft Vanderhallen aan. Ook bij REO ondervinden de telers hinder van de hogere (energie)kosten, zij het in mindere mate omdat veel groenten in de volle grond buiten geteeld worden. Deze uitdagingen voor de veilingen waren overigens geen reden voor het afketsen van de onderhandelingen”, benadrukt Demaré.

Fusie op til tussen veilingen Roeselare en Hoogstraten?
Uitgelicht
De REO Veiling uit Roeselare en Coöperatie Hoogstraten gaan spreken over een fusie. Dat hebben de tuinbouwveilingen aangekondigd in een persbericht. “Twee gezonde, lokaal vera...
3 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek