Prijsstijgingen zorgen voor recordwaarde Vlaamse landbouwexport

In de eerste tien maanden van 2022 heeft Vlaanderen voor 44,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd. Dat is nu al ruim 1 procent meer dan het hele vorige jaar, het recordjaar tot dusver. Dit blijkt uit cijfers van het Vlaams Departement van Landbouw en Visserij. De toename van de export- en importwaarde van de landbouw- en voedingsproducten is vooral een gevolg van de inflatie.

24 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2023 7:14
Lees meer over:

2022 gaat de geschiedenisboeken is als recordjaar als het gaat om de export en import van landbouwgoederen. Uit recente statistieken van het departement van Landbouw en Visserij voor de eerste tien maanden van vorig jaar, blijkt dat het recordjaar 2021 overtroffen wordt. Vlaanderen voerde de eerste tien maanden van het jaar voor 44,3 miljard euro aan landbouw- en voedingsproducten uit, tegenover 36 miljard euro de eerste tien maanden van 2021. Over heel 2021 bedroeg de exportwaarde van landbouwgoederen 43,8 miljard euro, hetgeen tot dan toe het record was.

In vergelijking met de buitengaande goederen, zijn ook de agroproducten die ons land binnenkomen fors duurder geworden. De eerste tien maanden van het jaar importeerden we ter waarde van 38 miljard euro, tegenover 30,4 miljard euro in de eerste tien maanden van 2021 en 37,5 miljard over heel 2021. De handelsbalans van Vlaanderen vertoonde hierdoor in de eerste tien maanden van 2022 een plus van 6,3 miljard voor landbouwgoederen. Over heel 2021 was dat 6,4 miljard euro, het bedrag dat er meer geëxporteerd werd dan geïmporteerd.

0

44.3 Export agroproducten januari-oktober 2022 (in miljard euro)

0

36 Export agroproducten januari-oktober 2021 (in miljard euro)

0

38 Import agroproducten januari-oktober 2022 (in miljard euro)

0

30.4 Import agroproducten januari-oktober 2021 (in miljard euro)
Yara logo kunstmest

Prijsstijgingen stuwen waarde

Opvallend is zeker de waardestijging van ingevoerde meststoffen. Deze nam toe van 0,8 miljard euro in de eerste tien maanden van 2021 naar 2,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk hangt deze grote waardestijging, die ook geldt voor uitgevoerde meststoffen, samen met grote prijsverhogingen.

Het zijn de prijsstijgingen door de inflatie die overigens de algemene waarde van export en import sterk lijken te stuwen. “De hoeveelheden verhandelde producten lijken in de periode januari tot en met oktober 2022 niet hard toegenomen te zijn. De stijging is dus voor het grootste deel te wijten aan prijsstijgingen”, klinkt het bij het Departement van Landbouw en Visserij.

Eerder deze week bleek ook de waarde van agroproducten in Nederland sterk gestegen te zijn vorig jaar. Het Nederlandse bureau voor statistiek CBS meldt dat Nederland in 2022 voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen heeft uitgevoerd, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. “De meeste landbouwgoederen hadden in 2022 een hogere exportprijs dan in 2021. Daarbij speelt vooral dat boeren, tuinders en voedingsfabrikanten, voor zover mogelijk, toenemende kosten doorrekenen in de prijzen. Boeren hebben bijvoorbeeld te maken met duurdere veevoergrondstoffen en kunstmest, tuinders onder andere met hoge energiekosten”, klinkt het daar.

In de ranglijst van meest uitgevoerde landbouwproducten nemen graanproducten de eerste positie met een waarde van 4,2 miljard, tegenover 3,6 een jaar eerder (in de eerste tien maanden van het jaar). Zuivelproducten stijgen naar plaats drie en kennen in de eerste tien maanden van 2022 een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en brengen 3,3 miljard euro op.

Sierteelt één van de weinig dalers

Eén van de weinige productgroepen met een gedaalde waarde is de sierteelt. Deze sector exporteerde in de eerste tien maanden van 2022 voor 438 miljoen euro, tegenover 516 miljoen een jaar eerder. Mogelijk was er minder export of werden sierteeltproducten, die vaak als luxegoederen beschouwd worden, minder goed betaald in deze tijden van dalende koopkracht van de consumenten. Ook bij onze noorderburen liep de bloemen- en plantenhandel voor het eerst terug en was deze sector niet langer de belangrijkste agro-exportstroom.

Ook opvallend is de positie van insecten. Deze komen voor het eerst voor in de statistieken. In de eerst tien maanden van het jaar exporteerde Vlaanderen ter waarde van 17.000 euro aan insecten. Daar tegenover staat een importwaarde van 32.000 euro. Ook geïmporteerd fruit had voorheen een hogere waarde dan de exportflow (1,9 vs 2,1 miljard euro in 2021). Vorig jaar waren de rollen echter omgekeerd: er werd ter waarde van 1,7 miljard euro aan fruit uitgevoerd terwijl de import waarde 1,6 miljard betrof van januari tot en met oktober.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek