Recordomzet voor Veiling Haspengouw in 2004
nieuwsVeiling Haspengouw noteerde in 2004 een totale fruitaanvoer van 129.753 ton. In vergelijking met het jaar voordien is dit een stijging van bijna 24.000 ton. De waarde van het fruit bedroeg 58 miljoen euro in 2004. Dat komt overeen met een stijging van 7,64 procent ten opzichte van 2003. Met een omzet van 76,5 miljoen euro boekte de veiling een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2003 en een bedrijfswinst van 819.650,48 euro. Dat is een absoluut record, zo zei algemeen directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw. Die liet tevens weten dat de veiling dinsdag de eerste Belgische frambozen van het nieuwe seizoen verkocht.
Wat de fruitaanvoer betreft, kenden vooral de aardbeien een aanzienlijke stijging met 66 procent. De aanvoer van de aardbeien steeg van 1.840 ton in 2003 tot 3.047 ton in 2004. Ook de waarde van de aardbeien steeg met 16 procent. De tweede grootste aanvoerstijging werd genoteerd bij de appelen. De aanvoer in dit segment steeg van 64.743 naar 78.544 ton. Ook de peren kenden een aanzienlijke stijging met bijna 10.000 ton. Daarnaast steeg ook de aanvoer van kersen en bessen. Enkel de aanvoer van krieken en pruimen lag vorig jaar lager dan in 2004.
Kuipers wees er op dat de appelprijzen op dit ogenblik een dieptepunt kennen en de slechtste van de voorbije vijf jaar zijn. De "kwakkelende appelprijzen" zijn het gevolg van de wereldwijde overproductie en de concurrentie vanuit Polen en China. Dat heeft een enorme prijsdruk tot gevolg die bedrijfsverliezen genereert, zo zei Kuipers. De middenprijs van de appelen bedroeg 27 eurocent in België, terwijl de kostprijs voor het verpakken van de appelen in België 40 eurocent bedraagt. In Polen is dat amper 15 eurocent. "De slagkracht van de Poolse appelteelt werd in West-Europa duidelijk onderschat. Polen produceert ook kwaliteitsfruit, ligt strategisch goed bij de Oost-Europese markt en heeft het niet te onderkennen voordeel van de lage uurlonen", aldus nog de algemeen directeur.
Om het hoofd te kunnen beiden aan de nieuwe vorm van concurrentie wil Veiling Haspengouw zich in de toekomst meer gaan concentreren op de creatie van competitieve randvoorwaarden, het uitbouwen van samenwerkingsverbanden en coöperatie en investeren in productdifferentiatie en productinnovatie, zo zei Kuipers nog.
De directeur kondigde in dat verband ook aan dat veiling Haspengouw zopas een contract met veiling Borgloon en met de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden heeft afgesloten, waarbij de producenten van deze telersverenigingen de mogelijkheid krijgen om de nieuwe variëteiten Greenstar en Kanzi aan te planten. Veiling Haspengouw verwierf als lid van de European Fruit Co-Operation vorig jaar de wereldwijde licentie op deze rassen. Op termijn zullen ook de twee andere Limburgse veilingen de exclusieve soorten kunnen verkopen, zo zei Kuipers nog.
Veiling Haspengouw investeerde vorig jaar in totaal 22,8 miljoen euro in de verdere uitrusting van haar terreinen en gebouwen en in installaties en machines. Op het vlak van onderzoek en ontwikkeling investeerde de veiling 342.595 euro in marktonderzoek en onderzoek naar nieuwe variëteiten.
Bron: Belga