Recordomzet ondanks lage aanvoer op Veiling Haspengouw

Veiling Haspengouw in Sint-Truiden heeft een geconsolideerde omzet van 89 miljoen euro gerealiseerd, een stijging van acht procent in vergelijking met vorig jaar. Hoewel de fruitaanvoer met zowat 4 miljoen kilogram daalde, steeg de waarde van het verkochte fruit, zo maakte directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw dinsdag bekend in Sint-Truiden.
28 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Veiling Haspengouw in Sint-Truiden heeft een geconsolideerde omzet van 89 miljoen euro gerealiseerd, een stijging van acht procent in vergelijking met vorig jaar. Hoewel de fruitaanvoer met zowat 4 miljoen kilogram daalde, steeg de waarde van het verkochte fruit, zo maakte directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw dinsdag bekend in Sint-Truiden.

Veiling Haspengouw realiseerde met 82,8 miljoen euro de hoogste omzet uit de geschiedenis van de Limburgse veiling. De bedrijfswinst klokte evenwel af op 592.000 euro, zowat 193.000 minder dan vorig jaar. Dat is deels te wijten aan de gestegen bedrijfskosten, zo luidde het. De totale fruitaanvoer bij Veiling Haspengouw over het boekjaar 2008 bedroeg 96 miljoen kilo en de waarde van het fruit bedroeg 67,3 miljoen euro.

De stijging van de waarde van het verkocht fruit is een gevolg van de kleinere aanvoer, samen met een stijging van de middenprijs. Die stijging liet zich vooral optekenen bij de peren en in mindere mate ook bij de appelen. Bij de appelen daalde de aanvoer met negen procent en steeg de waarde van de verkochte exemplaren met een kleine tien procent. Dat betekende een middenprijs die 21 hoger lag dan het jaar voordien.

De waarde van de verkochte peren steeg met 23 procent, niettegenstaande de aanvoer daalde met 24 procent, zo zei Kuipers. De daling in de aanvoer van het fruit wordt voornamelijk toegeschreven aan een veel minder goede tweede semester. De barre weersomstandigheden in de tweede helft van 2008 zorgden onder meer voor een lagere perenoogst.

Het aardbeienseizoen kende in 2008 een daling van 18 procent, maar ook hier lag de middenprijs 14 procent hoger. 2008 was een beter kersenseizoen dan vorig jaar met een aanvoer van kersen die 22 procent hoger lag dan het jaar voordien. Kuipers wees er wel op dat het komende half jaar zich heel wat minder positief aandient en dat er een omzetdaling van 70 procent wordt verwacht.

De omzet in peren ligt lager dan vorig jaar en de middenprijs van de appelen ligt zelfs beduidend lager. De jonagold staat sterk onder druk en ook de financiële crisis in Rusland speelt mee, zo zei de directeur.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek