Recordaantal landbouwers klopt aan bij Boeren op een Kruispunt

Voor het eerst werd de symbolische grens van 300 aanmeldingen voor hulp in één jaar overschreden bij Boeren op een Kruispunt. Dat is een verdubbeling tegenover 2019, zo blijkt uit het jaarverslag van de hulporganisatie voor Vlaamse boeren en tuinders.

28 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2023 21:11
Lees meer over:
kruispuntveldakker

Er werden vorig jaar 302 aanmeldingen genoteerd bij de hulporganisatie, een derde meer dan in 2021 en ruim een verdubbeling tegenover 2019. Vooral in de herfst- en wintermaanden klopten land- en tuinbouwers aan bij Boeren op een Kruispunt (BoeK). Van oktober tot en met maart kreeg de hulporganisatie 180 aanmeldingen, met een piek in oktober van 45 aanmeldingen. Ook het aantal sessies bij psychologen nam flink toe. Tussen 2019 en 2022 verviervoudigde het jaarlijks aantal sessies.

De toename in het aantal aanmeldingen is volgens directeur Els Verté deels het gevolg van een grotere bekendheid van BoeK. "We hebben er heel veel aan gedaan om nog meer in beeld te komen", vertelt ze. Maar ook de huidige situatie in de landbouwsector speelt een grote rol. "Het is de ene crisis na de andere, de ene frustratie na de andere."

Waar de aanmeldingen vroeger soms konden beperkt worden tot één of twee bezoeken aan de keukentafel en in de stal, is dit nu verleden tijd

Els Verté - Directeur Boeren op een Kruispunt

Crisisjaar

In het jaarverslag verwijst BoeK naar de oorlog in Oekraïne. Als gevolg van de oorlog stegen de energie-, voeder-, en kunstmestkosten aanzienlijk waardoor heel wat Vlaamse landbouwers tegen hun financiële grenzen botsten of ze veelal overschreden. Maar de directeur haalt ook andere moeilijkheden, crisissen, frustraties aan en een blijvend gevoel bij de land- en tuinbouwers die zich niet begrepen voelen zoals een gelekte nota MAP7, het PAS-verhaal, de pachtwetgeving, een uitblijvende uitstapregeling voor de varkenssector, enz… "Veel boeren hebben de indruk dat alles boven hun hoofd wordt beslist, dat ze geen inspraak hebben. En dat weegt op het mentale", aldus Verté.

Meerdere bezoeken noodzakelijk

In 2022 werden 850 bezoeken gebracht door een adviseur van Boeren op een Kruispunt, 419 door een psycholoog en 119 door een vrijwilliger. Uit het jaarverslag blijkt dat de dossiers van boeren in nood ook complexer worden. "Waar de aanmeldingen vroeger soms konden beperkt worden tot één of twee bezoeken aan de keukentafel en in de stal, is dit nu verleden tijd", zo staat in het jaarverslag. "Veelal zijn meerdere bezoeken een noodzaak. De aanmeldingen zijn complexer en gaan dieper."

Ook voor vzw financiële dobber

Meer aanmeldingen, moeilijkere dossiers en bijkomende taken, zoals meer inzetten op sensibilisering en preventie. Het maakt dat de vzw financieel moeilijk rondkomt. "Loonindexaties en verhoogde kosten tegenover subsidies die niet mee evolueren, maakten en maken het ons zeer lastig", zo staat in het jaarverslag. 75 procent van de uitgaves van de hulporganisatie ging naar personeelskosten, 18 procent naar werkingskosten en zeven procent van het budget ging naar erelonen van psychologen.

De organisatie kreeg vorig jaar wel 1,5 miljoen euro extra toegezegd van de Vlaamse regering, over drie jaar, voornamelijk om extra adviseurs aan te werven. "Dat was voldoende om de stijging van het aantal aanmeldingen in 2021 op te vangen, maar we hebben eigenlijk nog meer mensen nodig nu het aantal aanmeldingen vorig jaar nog verder is gestegen", zegt Verté.

Het aantal aanmeldingen in de eerste maanden van 2023 lag overigens op dezelfde hoogte als in 2022, dus van een daling is niet meteen sprake. "Het is afwachten hoeveel varkenshouders bij ons zullen terechtkomen, nu er een uitstapregeling is in de varkenssector, en wat de gevolgen zullen zijn van de stikstofregeling."

Vrijwilligers

BoeK kan rekenen op een 35-tal vrijwilligers. “Deze vrijwilligers ondersteunen de adviseurs”, legt Verté uit. “Ze staan landbouwers vaak bij voor het administratief werk zoals de facturen ordenen of begeleiden hen in zaken zoals de mutualiteit. Maar daar blijft het niet bij, onze vrijwilligers durven al eens een afwasje te doen of even op te ruimen. Sommigen leren landbouwers kennismaken met de digitale wereld. Maar vooral zijn ze een luisterend oor en springen ze soms gewoon binnen voor een kopje koffie en een babbel.” Verté voegt er nog aan toe dat de deur steeds openstaat voor nieuwe vrijwilligers.

Podcast vol levensverhalen van boeren in West-Vlaanderen
Uitgelicht
‘Blijven Boeren?!’ is een vierdelige podcast die Provincie West-Vlaanderen en vzw Boeren Op Een Kruispunt maakten samen met The Podcast Planet. In de podcast krijg je 12 versc...
8 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek