Rechtse aardverschuiving in Nederland, boeren tevreden en mogelijk mee aan het roer

Alhoewel ze maar zeven van de 150 zetels binnenhaalde, reageert Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging tevreden op de Nederlandse verkiezingsuitslag van woensdag. "Bij de oprichting van BBB was ons doel om binnen tien jaar te komen tot 4 à 5 zetels. En kijk eens waar we nu staan?” Van der Plas zegt klaar te zijn voor de coalitieonderhandelingen. Deze zullen geïnitieerd worden door de radicaal-rechtse Geert Wilders die met zijn partij PVV een verpletterende overwinning behaalde. Wat betekent de Nederlandse verkiezingsuitslag voor het landbouwbeleid?

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 18:29
Lees meer over:
BBB_kandidaten

Met 37 zetels is Partij voor de Vrijheid (PVV), aangevoerd door lijsttrekker Geert Wilders, de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen die woensdag plaatsvonden in Nederland. De radicaal-rechtse partij wordt gevolgd door GroenLinks-PvdA van “klimaatpaus” Frans Timmermans (25 zetels) en het centrumrechtse VVD (24 zetels) dat de voorbije 13 jaar met Mark Rutte de premier leverde bij onze noorderburen.

BBB komt als zesde partij uit de strijd met zeven zetels. Dat zijn er zes meer dan de partij nu inneemt in het parlement. Caroline van der Plas, lijststrekker van BoerBurgerBeweging (BBB), had zich vermoedelijk wel wat anders voorgesteld van de verkiezingen toen zij in september oud CDA-kopstuk Mona Keijzer voordroeg als “premierskandidaat”. Zelf bleef zij liever in de Tweede Kamer zitten “in plaats van op hoge hakken heel Europa door te reizen.”

BBB, die bij de Eerste Kamerverkiezingen in maart van dit jaar nog een eclatante overwinning behaalde, scoorde lange tijd dubbele cijfers in de peilingen. Het succes van BBB kwam echter tot stilstand na de oprichting van Nieuw Sociaal Contract (NSC) door Pieter Omtzigt die zich ook presenteerde als stem van het platteland. NSC deed het daarna lange tijd goed in de peilingen totdat Wilders vorige week een eindsprint inzette.

Boer met kiespijn

Ondanks de tegenvallende uitslag, reageerde Caroline van der Plas tevreden. "Na een spannende verkiezingscampagne, waarin enorm veel werk is verzet door al onze vrijwilligers en medewerkers, zijn we blij met de ontknoping van vandaag. Bij de oprichting van BBB was ons doel om binnen tien jaar te komen tot vier à vijf zetels. En kijk eens waar we nu staan? Dit is een duidelijk signaal dat Nederland klaar is voor verandering en voor een Iedere dag BBBeter Nederland.” Van der Plas debuteerde drie jaar geleden in de Tweede Kamer met één zetel.

Sieta van Keimpema bij de actie van FDF Beglium-actie in Antwerpen

Volgens een peiling van agrarisch vakblad Nieuwe Oogst blijft BBB de populairste partij onder land- en tuinbouwers en staan er maar weinig boeren achter PVV. Een andere Nederlandse partij die in één adem genoemd wordt met de boeren is het Belang van Nederland (BVNL). Deze recent opgerichte partij, die geen enkele zetel haalde, heeft de steun van de Nederlandse boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). FDF-kopstuk Sieta van Keimpema stond illustratief op plaats drie van de kieslijst. Van Keimpema hield eerder dit jaar nog een speech tijdens een protestactie van Belgium Defence Force Belgium (zie foto).

Alhoewel BVNL nul zetels haalde en niet in de Tweede Kamer terecht komt, is FDF blij met de verkiezingsuitslag. “Heel veel boeren zijn opgelucht door deze uitslag. Nederland heeft heel duidelijk aangegeven dat het de route die de laatste jaren gevolgd is door de coalitie, absoluut niet verdergezet wil zien worden”, reageert een woordvoerster van FDF op de overwinning van de PVV. Ook het feit dat GroenLinks-PvdA niet de grootste partij is geworden, stelt de boeren tevreden. “Het risico dat mijnheer Timmermans onze premier zou worden, is voor heel veel mensen denk ik net even iets te veel geweest.”

"Beter Wilders dan Timmermans"

Ook BBB ziet liever Geert Wilders dan Frans Timmermans. Het zette in aanloop naar de verkiezingen al de deuren wagenwijd open voor een coalitie met PVV. Dat blijft het volhouden. “We nemen graag deel aan coalitiegesprekken voor een nieuwe regering, waarbij wij geen kiezers en daarmee geen enkele partij uitsluiten”, laat BBB weten in een persbericht. De partij staat te springen om Nederland mee te regeren. “BBB is vastberaden om te werken aan speerpunten zoals het verminderen van immigratie, het verbeteren van bestaanszekerheid en het realiseren van meer woningen.“

Opvallend bij deze reactie is dat stikstof of de boeren niet genoemd worden. Het stikstofdossier dat bij de verkiezingen in maart nog tot centrale thema verheven was en symbool stond voor de tegenstelling tussen stad en platteland, speelde in deze verkiezingscampagne nauwelijks een rol. Toch zal het dossier bij de coalitieonderhandelingen ongetwijfeld op tafel komen. Mochten van der Plas en Wilders daarbij in gesprek gaan, dan zullen ze elkaar op dat punt wel kunnen vinden. Ook Wilders heeft zich in de campagne zeer kritisch uitgelaten over de stikstofaanpak. Zijn partij wil onder meer de kritische depositiewaarde uit de stikstofwet schrappen.

Daarmee is het volgens Boerenbusiness, een ander Nederlands landbouwmedium, niet gezegd dat er geen wolkje aan de lucht is voor de veehouderij. “Wilders partijgenoot en mede-Limburger Dion Graus zit qua visie op de veehouderij en dierenwelzijn namelijk vaak verrassend dicht aan tegen de Partij voor de Dieren (PvdD).” Ook de Nederlandse Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) constateerde op basis van de passages van dierenwelzijn in het partijprogramma dat "varkenshouders waarschijnlijk weinig te verwachten hebben van deze partij..

Regeringskansen voor BBB

Volgens Nederlandse traditie neemt de grootste partij, in dit geval dus de PVV, het voortouw in de coalitieonderhandelingen. VVD en NSC worden als meest logische coalitiepartners genoemd al blijft het de vraag of deze partijen onder leiding van Wilders willen regeren. Alhoewel de drie rechtse partijen al over een meerderheid in de Tweede Kamer beschikken, wordt ook BBB vaak in een adem genoemd als potentiële regeringspartner. Van der Plas bezet namelijk een sterke positie in de Eerste Kamer, het orgaan dat de wetten uit de Tweede Kamer mede goedkeurt.

Bron: Nieuwe Oogst, Boerenbusiness, Groene Amsterdammer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek