Raad van State vernietigt RUP Gents Parkbos

In een recent arrest vernietigde de Raad van State het deelproject "Groenpool Parkbos" van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) "afbakening grootstedelijk gebied Gent". Drie grondeigenaars kregen gelijk in hun klacht dat hun bezwaren niet duidelijk weerlegd werden in het regeringsbesluit.
3 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

In een recent arrest vernietigde de Raad van State het deelproject "Groenpool Parkbos" van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) "afbakening grootstedelijk gebied Gent". Drie grondeigenaars kregen gelijk in hun klacht dat hun bezwaren niet duidelijk weerlegd werden in het regeringsbesluit. De gevolgen voor de ontwikkeling van het ruim 1.200 ha Parkbos rond Gent zijn wellicht niet te overzien.

De Vlaamse Regering keurde op 16 december 2005 het gewestelijk RUP "afbakening grootstedelijk gebied Gent" goed. Drie Drongense projectontwikkelaars dienden bezwaarschriften in tegen de plannen. Voor de projectontwikkelaars waren de vier bestemmingen van het gebied, namelijk natuurgebied, projectzone voor kantoren, woongebied en bufferbosgebied een doorn in het oog.

Ze betwistten de bevoegdheid van het Vlaams Gewest en meenden dat de gemeenten bevoegd waren om de bestemmingsvoorschriften voor het gebied te bepalen. Ze stapten naar de Raad van State, omdat uit het besluit van de Vlaamse Regering niet duidelijk was waarom geen rekening gehouden werd met hun bezwaren.

De Raad van State geeft hen nu gelijk. "Noch het advies van VLACORO (Vlaamse Commissie Ruimtelijke Ordening), noch het bestreden besluit geeft op een begrijpelijke wijze aan waarom de bezwaren van de verzoekende partijen niet werden aangenomen", staat te lezen in de motivering van het arrest. In de 1.200 ha Parkbos werd ruimte voorzien voor 340 ha oud en nieuw bos, 200 ha park- en natuurgebied en 500 ha duurzaam landbouwgebied.

De Gentsche schepen van ruimtelijke ordening Karin Temmerman (sp.a) reageert vol ongeloof op de beslissing van de Raad van State. "Het is bijna niet te geloven dat na vijf jaar een deel van het RUP vernietigd wordt. Ondertussen zijn al gronden aangekocht, aanplantingen gebeurd en is er heel veel overleg geweest", aldus de schepen. Ze hoopt dat het Vlaams gewest snel een oplossing vindt. "Ik weet niet hoe, maar ik vrees dat de procedure opnieuw moet worden overgedaan".

Ook Boerenbond betreurt de beslissing van de Raad van State. “Langs de ene kant zou je kunnen zeggen dat het goed is voor de boeren”, zegt voorziter Piet Vanthemsche, “want ze kunnen hun gronden langer gebruiken. Langs de andere kant willen wij gemaakte afspraken naleven, maar de uitvoering daarvan wordt nu vertraagd. Het is dus niet altijd landbouw die de ontwikkeling van natuur tegenhoudt”.

Toch stelt de Boerenbondvoorzitter zich ook vragen over het “heen-en-weer geprocedeer”. “In Vlaanderen lijkt elk initiatief te verzanden in een procedureslag, waar bij de Raad van State meestal het laatste woord heeft. We hebben dat vanuit Boerenbond al dikwijls aangeklaagd, want het verlamt het ondernemerschap in onze regio”, stelt Vanthemsche.

Bron: Belga/Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek