Protesterende boeren laten 15 containers afval achter in Brussel

Een dertigtal medewerkers van het Brusselse schoonmaakpersoneel is dinsdag tot midden in de nacht in de weer geweest om het vuil in de Wetstraat op te ruimen na de passage van de boeren. Dat gebeurde onder begeleiding van de civiele bescherming en de hoofdstedelijke politie.

27 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2024 9:18
Lees meer over:
protest Brussel grimmige sfeer

De Brusselse Wetstraat was dinsdag voor de derde keer het decor voor stevige boerenprotesten. De boeren besloten projectielen naar de politie te werpen, bommetjes af te steken en hooibalen in brand te steken. "Zodra de tractoren en de boeren gisteren aan het einde van de dag waren vertrokken, zijn de ploegen van Net Brussel ingezet in de Europese wijk om de extreem vuile, modderige en op sommige plaatsen zelfs onbegaanbare wegen schoon te maken", zegt de overheidsdienst na afloop van de opruimactie.

"De ploegen werkten hard om de indrukwekkende hoeveelheden aarde, mest en slib gemengd met bieten en stro te verwijderen", stelt de netheidsdienst. Volgens Net Brussel "was het een vervelende klus" waarvoor verschillende soorten machines nodig waren, zoals kraanwagens, veegmachines en vuilniswagens. Vooral de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg werden drastisch onder handen genomen. Ook de trappen van metrostation Maalbeek en het Luxemburgplein waren erg vuil. De zwaarst getroffen delen van de Europese wijk werden ook met hoge druk gereinigd. Er werd in totaal ongeveer 100 kubieke meter afval geruimd en afgevoerd. "In een paar uur tijd werden ongeveer vijftien containers gevuld", klinkt het. 

Bij de confrontatie van de boeren met de politie raakten twee agenten gewond. Eén landbouwer werd alvast gerechtelijk aangehouden voor het gooien van molotovcocktails naar de ordediensten. "Het gaat om een 40-jarige man uit Oost-Vlaanderen", zegt het Brusselse parket. "Hij werd vandaag ter beschikking gesteld van het parket en er werd hem een dagvaarding betekend voor opzettelijke brandstichting van onroerende goederen met vermoeden van menselijke aanwezigheid, voor bezit van een verboden wapen en voor bezit van gevaarlijke voorwerpen in het kader van een betoging. De verdachte zal zich op 28 mei 2024 voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden."

Waterkanonnen en traangas bij derde boerenbetoging in Brussel
Uitgelicht
De politie heeft dinsdag drie waterkanonnen ingezet bij de boerenbetoging in Brussel, waar ongeveer 250 tractoren bij aanwezig zijn. Dit als antwoord op de boeren die hooi in...
26 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek