Waterkanonnen en traangas bij derde boerenbetoging in Brussel

De politie heeft dinsdag drie waterkanonnen ingezet bij de boerenbetoging in Brussel, waar ongeveer 250 tractoren bij aanwezig zijn. Dit als antwoord op de boeren die hooi in brand staken. Ondanks verschillende toegevingen en versoepelingen van de EU, blijven de organiserende boerenverenigingen strijden voor eerlijkere prijzen.

26 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 maart 2024 19:37 Isabelle Braet
viaEiriniZarkadoula

"We kunnen bevestigen dat er gebruik werd gemaakt van traangas en er werden tractoren geïmmobiliseerd omdat men een politiedispositief wilde forceren", aldus de Brusselse politiezone Hoofdstad-Elsene in een persbericht.

De boeren hebben getracht om hooi in brand te steken dichtbij een gebouw dat in renovatie is en waarvan de stellingen afgedekt zijn met stof. Die stof is brandbaar, vermoedelijk besloot de politie daarom om de boerenbetoging met het waterkanon onder vuur te nemen.

In totaal heeft de politie drie waterkanonnen ingezet. Twee waterkanonnen namen de menigte langs voor onder vuur. Het overige kanon bespoot de menigte van langszij.

Langszij de wetstraat is er een trap die leidt tot het trein- en metrostation Schuman. Deze ingang werd afgesloten door de politie, maar de boeren besloten rond de middag om de trap met hooi en houtschilfers te bedekken en in brand te steken. De politie reageerde opnieuw met traangas. Even verderop is er een grote 'The Future is Europe"-wandtekening. Deze muurtekening werd door een tractor besprenkeld met mest.

Pers geviseerd

De landbouwers waren tijdens de betoging erg beducht voor cameramannen en de pers. Dit aangezien er volgens hen een undercover politieagent zich voordeed als journalist/fotograaf. 's Ochtends al werden camera's op het Schumanplein afgeplakt en gedurende de betoging hield men de pers in de gaten en bekogelden ze hen met eieren, vuurwerk en bommetjes.

Dat heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met de vermeende aanwezigheid van een undercoveragent, maar ook uit voorzorg om niet vervolgd te worden op basis van videobeelden. Maandag besloot het Brusselse parket over te gaan tot de vervolging van drie landbouwers die bij de boerenbetoging eind februari gewelddaden ten aanzien van de politie zouden hebben gepleegd. Ook toen al zakten verschillende boeren gemaskerd af naar Brussel, maar op basis van de beelden heeft het parket alsnog enkele keetschoppers weten te identificeren.

Een journalist van de krant De Standaard die de boeren wilde fotograferen, heeft tijdens de betoging een slag in het gezicht gekregen, wat de nervositeit van sommige deelnemers aan de betoging symboliseert. 

We wachten op een ommekeer in het ultraliberale beleid van Europa. Recente beslissingen over milieuregelgeving zijn absoluut niet de antwoorden die we zochten

Hugues Falys - Fugea

Strijd tegen oneerlijke concurrentie

De boerenbetoging begon ’s ochtends nochtans vrij rustig. Boerenbewegingen FUGEA en ECVC, die de protestactie organiseerden, hekelen dat er nog steeds geen duidelijke oplossingen in het verschiet liggen om de boerenstiel te ondersteunen en te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

"Hoewel we erkennen dat er enige vooruitgang is geboekt, eisen we een adequaat antwoord op onze belangrijkste eisen", aldus de organisaties in een gezamenlijk persbericht. Vooral de lage inkomens stoten de boeren voor de borst. Ze eisen een einde aan vrijhandelsakkoorden met landen buiten Europa, aangezien dat volgens hen oneerlijke concurrentie in de hand werkt. "Te beginnen met het EU-Mercosur akkoord", een vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Daarnaast moeten ook de Europese richtlijnen inzake oneerlijke handelspraktijken versterkt worden. De boeren willen een wettelijke verankering van de prijzen om te garanderen dat ze de productiekosten kunnen blijven dragen. Het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid moet eerlijke concurrentie tussen de lidstaten garanderen en beschermen.

"Onze belangrijkste eis is dat de landbouwprijzen eerlijker worden vastgesteld. En dit is gebaseerd op wereldniveau, dus het is de Europese Unie die druk kan uitoefenen", legt Hugues Falys, woordvoerder van Fugea, uit. "We wachten op een ommekeer in het ultraliberale beleid van Europa. Recente beslissingen over milieuregelgeving zijn absoluut niet de antwoorden die we zochten", voegt hij eraan toe.

"Landbouwprijzen mogen niet lager worden dan de productiekosten", voegt Leonardo van den Berg, een Nederlandse boer en ECVC-vertegenwoordiger, toe. "De huidige prijzen zetten landbouwbedrijven onder druk die het niet langer kunnen bijbenen.

Vele boeren hebben het ook moeilijk met de administratieve lasten. Het administratieve werk kan volgens de boeren heel wat eenvoudiger. Zo zegt ook Louis Duhem, een jonge Waalse boer. "Het is de derde keer dat we hier zijn. Dat doen we niet voor ons plezier. De lente is er, we hebben werk te verrichten", stelt hij. Toch vindt Duhem het ook vandaag belangrijk om aanwezig te zijn op de betoging aan de Europese instellingen in Brussel. "We zijn hier om een eerlijke concurrentie met de landen buiten Europa te verkrijgen. Zij moeten zich niet houden aan hygiëneregels of andere wetgeving."

Duhem vreest voor zijn toekomst in de landbouwindustrie. "We zijn jong, we willen ons vestigen en onze toekomst uitbouwen. Maar ik ben bang dat ik niet van mijn werk ga kunnen leven."

Europese Raad stemt in met versoepelingen

Tijdens de Europese Raad, die op dat moment samenzat, stemden de lidstaten in met verschillende versoepelingen voor de landbouwers op vlak van milieuvoorwaarden. Daarnaast worden kleine landbouwbedrijven ook vrijgesteld van controles en boetes.

Rust keert terug

Omstreeks 14u was het opnieuw redelijk rustig rond het Brusselse Schumanplein en Luxemburgplein en werd de ravage die de boeren hebben aangericht zichtbaar. Enkele betogers bleven wel overlast veroorzaken.

Tegen de avond liet de politiezone Hoofdstad-Elsene weten dat er twee politieagenten gewond zijn geraakt. Zij werden naar het ziekenhuis gebracht voor een check-up en zijn tien tot vijftien dagen werkonbekwaam. "We kunnen bevestigen dat er één particulier gerechtelijk werd aangehouden omwille van het gooien van molotovcocktails naar de ordediensten", zegt politiecommissaris Linda Camarero-Verde.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Eirini Zarkadoula (via Twitter)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek