Profruco kan vraag naar kiwibes niet bijhouden

De vraag naar kiwibessen is groot. Zo groot zelfs dat het aanbod van de kleine kiwi bij veiling Profruco ontoereikend is. “Heel wat kandidaat-afnemers komen ons opzoeken. Maar door een beperkte hoeveelheid plantmateriaal en hagelschade op bepaalde plantages is de oogst onvoldoende groot om aan elke vraag te voldoen”, luidt het bij Profruco.
22 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De vraag naar kiwibessen is groot. Zo groot zelfs dat het aanbod van de kleine kiwi bij veiling Profruco ontoereikend is. “Heel wat kandidaat-afnemers komen ons opzoeken en diverse warenhuisketens hebben interesse. Maar door een beperkte hoeveelheid plantmateriaal en hagelschade op bepaalde plantages is de oogst onvoldoende groot om aan elke vraag te voldoen”, zegt Koen Torfs, directeur van Profruco.

In september vorig jaar stelde veiling Profruco de kiwibes voor. De vitaminerijke fruitsoort, ontwikkeld door de Hogeschool Gent, was een wereldprimeur. In tegenstelling tot de kiwi kan de kiwibes in onze contreien worden geteeld, zelfs in openlucht. De plant verdraagt in winterrust temperaturen tot -30°C en is zeer goed bestand tegen ziektes en plagen, wat de kiwibes heel geschikt maakt voor de biologische teelt.

Vorig jaar was de proefteelt van de eerste 4,5 hectare uitstekend. Veiling Profruco zag meteen een gat in de markt. Al gauw dienden zich een 50-tal kandidaat-telers zich aan, maar niet iedereen kon van plantmateriaal worden voorzien. “Ondanks het feit dat een aantal plantages getroffen werden door hagelschade zal de oogst van 2009 afkomstig zijn van 16 hectare. Het is de bedoeling dat we dat ieder jaar met 10 hectare laten toenemen”, zegt Torfs.

“Wanneer je weet dat de opbrengst tijdens het eerste jaar ook lager ligt dan de jaren erna, dan weet je dat de kiwibes nog dit jaar een exclusieve delicatesse zal blijven”, klinkt het bij Profruco. De veiling is van plan om de kiwibes enkel in ons land te telen en niet te exporteren. Hiervoor wil het eerstdaags een commerciële overeenkomst afsluiten. Wat nu al zeker is, is dat het een succesverhaal wordt. “Heel wat afnemers staan te trappelen om kiwibessen te verdelen, maar we zullen er heel wat onder hen moeten teleurstellen”, besluit Torfs.

Het succes van de kiwibes is vooral te danken aan een aantal eigenschappen van de vrucht. Het is een kleine kiwi ter grootte van een druif, maar met een haarloze schil. Daardoor hoef je ze niet te schillen of door te snijden en uit te lepelen om op te eten. Qua voedingswaarde en smaak met de zoete kiwibes niet onderdoen voor een gewone kiwi. Bovendien heb je ze in diverse vormen en kleuren: van rond tot eivormig en in groen, rood en geel.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek