Prijs ton cacao stijgt boven 10.000 dollar uit
nieuwsEen ton cacao - de belangrijkste grondstof voor chocolade - is voor het eerst meer dan 10.000 dollar waard. Slechte weersomstandigheden en structurele problemen in producerende landen liggen aan de basis van de fel gestegen prijs.
De prijs van cacao is al maanden aan het stijgen uit vrees voor tekorten, en die hausse is de laatste weken enkel maar versneld. Op de termijnmarkt in New York werd dinsdag 10.047 dollar betaald voor een ton van de grondstof.
Er is paniek op de cacaomarkt. Een combinatie van ofwel te droog ofwel te nat weer en structurele problemen - zoals oudere en zieke bomen - leidt tot kleinere oogsten in West-Afrika, waar het merendeel van de cacao vandaan komt.
Een jaar geleden werd minder dan 3.000 dollar voor een ton betaald. Alleen al dit jaar verdubbelde de cacaoprijs. Niet alleen de slechtere oogstomstandigheden, maar ook bijvoorbeeld strengere milieuregels in de Europese Unie stuwen de prijzen. Andere landen waar cacaobonen worden geteeld, zoals Brazilië en Ecuador, proberen hun productie op te drijven. Het duurt echter enkele jaren vooraleer nieuw geplante bomen bonen dragen.
Chocolade in de winkel zal automatisch duurder worden. De verwachting is dat de grootste prijsschok voor de consumenten er nog aan zit te komen.
Choprabisco, de federatie die de Belgische chocoladeproducenten vertegenwoordigt, zegt dat de prijsstijging grote uitdagingen brengt voor de Belgische chocoladesector. "Een ongeziene situatie", klinkt het, waar de bedrijven elk op hun manier proberen mee om te gaan.
"Echte prijs voor chocolade?"
De impact van de explosieve prijsstijging zou vooral voelbaar zijn voor kleinere spelers op de markt. "De grote bedrijven hebben zich voldoende ingedekt. De kleine minder. Eind vorig jaar steeg de prijs al 10 à 15 procent, en beslisten veel chocolatiers om zich minder in te dekken. Nu is er natuurlijk paniek", vertelt Thierry Noesen, CEO van het Belgisch chocoladebedrijf Belvas, vooral gespecialiseerd in bio- en fair trade-chocolade. Het, naar eigen zeggen klein bedrijf, heeft jaarlijks 600 ton cacao nodig. "Sinds 1 januari is de prijs voor cacao verdubbeld. Reken dus maar uit."
De producenten kunnen niet anders dan de prijzen doorrekenen, maar dat is slecht voor de zaken, zegt hij. "We kunnen nog moeilijk nieuwe projecten realiseren. Aan de andere kant, misschien betalen we nu ook wel de echte prijs voor chocolade."
Tekorten verwacht hij niet. Speculanten zullen profiteren van de recordprijzen om voorraden op de markt te brengen. "Er is genoeg cacao, maar we betalen te duur". De cacaboeren zelf zullen niet profiteren. "Integendeel, ze zullen armer worden. Zij kunnen misschien verkopen aan tien procent hogere prijzen, maar hun oogsten liggen 30 procent lager."
Het bedrijf van CEO Noesen is goed voor een jaarlijkse omzet van 11 miljoen euro, met twee fabrieken in Duffel en Gellingen.

Bron: Belga