Cacaoprijs schiet omhoog na misoogsten door overvloedige regenval

In aanloop naar Pasen noteren cacaobonen nooit eerder geziene prijzen. De recordprijzen zijn het gevolg van een aantal slechte oogsten op rij in West-Afrika, het epicentrum van de cacaoteelt. Voor de in ons land belangrijke chocoladeverwerkende sector betekent het de zoveelste kostenstijging op rij. “Onze leden maken zich zorgen", klinkt het bij Choprabisco, de Belgische federatie van de Biscuit-, Chocolade-, Praline- en Suikergoedindustrie.

19 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 maart 2024 15:01 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
cacaobonen

Met 8.384 dollar voor een ton cacao, staat op de termijnmarkt in New York een nieuw record in de boeken. Dat komt neer op een verdubbeling sinds begin 2024.

De prijzen versnellen met Pasen in aantocht. In grote delen van de wereld worden dan traditioneel chocolade-eieren gegeten. Ook al kopen chocoladeproducenten hun cacao normaal maanden op voorhand, toch begint de hausse door te wegen bij de producenten en wordt het ook merkbaar in de winkelrekken.

Mieke Callebaut, adviseur bij Choprabisco, de Belgische belangenvertegenwoordiging van de Biscuit-, Chocolade-, Praline- en Suikergoedindustrie heeft dergelijke prijsstijgingen in geen 40 jaar meegemaakt. “De prijzen zijn al vanaf de tweede helft van vorig jaar aan het stijgen”, geeft ze aan. De verklaring hiervoor zijn drie slechte oogsten op rij in West-Afrika, het middelpunt van de cacaoteelt, waar men met structurele problemen kampt zoals zieke en oude bomen.

35 procent minder opbrengst door regen

Vorig jaar gooiden klimatologische omstandigheden roet in het eten. “Overvloedige regenval, waardoor bonen gingen rotten, heeft gezorgd voor een oogst die 35 procent lager lag dan normaal”, vervolgt Callebaut. De oogst van cacaobonen, die rond de evenaar geteeld worden, vindt plaatst van oktober tot maart.

Door drie slechte jaren op rij, waardoor de wereldvoorraden zijn afgebouwd, is er sprake van schaarste op de markt. En dit verklaart volgens Callebaut de recordprijzen van het moment. Deze prijzen zijn een domper voor de verwerkende industrie. “In voorgaande jaren heeft men ook al sterke kostenstijgingen gekend van de energie en loonkosten”, aldus Callebaut die aangeeft dat de leden van Choprabisco zich zorgen maken. De belangenvertegenwoordiging telt in totaal 180 leden waarvan veel kmo's.

Couverture-producenten voeden export

Callebaut schat de productiewaarde van de chocoladeverwerkende industrie op 6,1 miljard euro in België. De sector stelt 9.100 mensen te werken en is ook een belangrijke exporteur. Hoewel België bekend staat om zijn chocolade en pralines is couverture het belangrijkste chocolade-gerelateerde exportproduct. Het betreft een halffabricaat uit de cacao-industrie dat gebruikt wordt voor de verdere verwerking van chocoladeproducten.

barrycallebautchocolade-CRBarryCallebaut-1250

België telt drie grote couverture-producenten: Cargill, Belcolade en Barry Callebaut. Het laatste bedrijf, wiens chocolade gebruikt wordt voor bijvoorbeeld chocolade-ijs of voor chocoladerepen, haalde onlangs nog de voorpagina's nadat het een ontslagronde van 2.500 banen wereldwijd had aangekondigd, waarvan 500 in ons land, als gevolg van tegenvallende resultaten. Het is onduidelijk of dit met de hoge cacaoprijs samenhangt, maar media berichten al langer dat prijsstijgingen van de grondstoffen chocoladeproducenten voor problemen stellen.

Volgens Mieke Callebaut varieert de impact van de torenhoge cacaoprijzen sterk per bedrijf. Bedrijven die pure chocoladeproducten maken, met een hoog aandeel cacao, worden het hardst getroffen. “Iedereen probeert de rekening te maken. Intern bezuinigen, het aanpassen van de receptuur of het doorrekenen naar de consumentenprijs zijn mogelijke oplossingen.” Voor de verwerkende industrie, die vaak met langetermijncontracten werkt, is het doorrekenen van kostenstijgingen niet altijd evident.

Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België
Uitgelicht
Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in de Belgische vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle. De reorganisatie is het gevolg van een gro...
26 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek