Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België

Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in de Belgische vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle. De reorganisatie is het gevolg van een grootschalige besparingsoperatie van de chocoladereus. Barry Callebaut benadrukt dat de Belgische fabrieken zullen blijven bestaan.

26 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 februari 2024 19:47
Lees meer over:
barrycallebautchocolade-CRBarryCallebaut-1250

Barry Callebaut zou in Europa 900 banen willen schrappen, waarvan ruim de helft in België. Momenteel werken er in Wieze zowat 1.200 mensen voor chocoladeproducent, in Lokeren ongeveer 120 en in Halle 480. De productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, kreeg vorig jaar nog de erkenning als Factory of the Future. In Lokeren en in Wieze wil het bedrijf nu 250 bediendejobs en een zestigtal arbeidersjobs schrappen. Dat meldt Hilde Verhelst van vakbond ACV Voeding en Diensten. In het Vlaams-Brabantse Halle is er nog onzekerheid over het aantal geschrapte jobs. Volgens sommigen zou het om 178 jobs gaan, anderen laten het getal van 210 vallen. Cijfers van de impact in België bevestigt Barry Callebaut niet. Wel zegt de het dat de fabrieken in Halle en Wieze "zeer belangrijke fabrieken blijven en dat het de bedoeling is om er Belgische chocolade te blijven maken".

Dubbel werk elimineren

Het reorganisatieplan "Barry Callebaut Next Level" zou in de komende 18 maanden wereldwijd gevolgen kunnen hebben voor 2.500 jobs. Volgens een schriftelijk statement laat de producent weten dat het doel van het plan voornamelijk is om "dubbel werk en inefficiënties te elimineren" waarbij de kosten met 15 procent verlaagd moeten worden.

"Tot vorig jaar werd het bedrijf eigenlijk gerund als vier bedrijven: één chocoladebedrijf in de VS, één in Europa, één in Azië en de wereldwijde cacaoactiviteiten", aldus CEO van Barry Callebaut, Peter Feld, in de Duitse krant Handelsblatt. "We hebben in het verleden nooit besloten om de processen wereldwijd te standaardiseren. Dat bemoeilijkt niet alleen onze samenwerking met klanten, maar bijvoorbeeld ook het werk van de medewerkers in de planningsafdeling in Duitsland. Die moeten nu met vier verschillende computerprogramma's werken om onze chocoladeleveringen te coördineren. Op dit moment richten we ons veel meer op technologie en digitalisering. Deze stap voorwaarts is in het verleden niet consequent genoeg gezet en dat halen we nu in."

Banenverlies terugdringen

Vorig boekjaar steeg de winst van Barry Callebaut met 20 procent. "Een bedrijf dat de winst ziet groeien, maar toch kiest voor ontslagen? Dat is onbegrijpelijk", zegt Kurt Marysse van de liberale vakbond ACLVB aan VRT NWS. "De werknemers worden op die manier het slachtoffer van het schrijnende amateurisme van de directie, die de voorbij jaren niets gedaan heeft met problemen die we hebben aangekaart." De komende dagen vindt er een Europese ondernemingsraad plaats. De vakbonden hopen er het banenverlies nog terug te dringen.

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (cd&v) betreurt de herstructurering. "De voedingsnijverheid is immers een zwaargewicht in onze economie", klinkt het. Volgens de Brouns staat de VDAB klaar om de mensen "snel naar een nieuwe baan te loodsen". "Er zijn immers massaal veel openstaande vacatures". Brouns wijst er ook op dat de getroffen regio geldt als 'ontwrichte zone' waarbij bij aanwervingen kortingen op de loonkosten voorzien zijn.

De burgemeester van Halle, Marc Snoeck (Vooruit), noemt het "bijzonder slecht nieuws". "Barry Callebaut is een belangrijke speler in de regio", zegt hij. "Het is een slag voor de streek. Al zijn er vandaag minder Hallenaren aan het werk in de fabriek dan vroeger en meer mensen uit bijvoorbeeld Wallonië, het zal toch een grote weerslag hebben op een aantal gezinnen hier." 

Volgens Snoeck zijn de winstcijfers van het bedrijf positief en is er recent nog geïnvesteerd in de fabriek in Halle. "De bouw van een nieuwe windmolen is bijvoorbeeld goedgekeurd", stelt de burgemeester. "Die investeringen staan in schril contrast met het nieuws van vandaag."

Cacaoprijs overstijgt grens van 5.000 dollar per ton
Uitgelicht
De prijs van cacao bereikt zijn hoogste peil sinds 1977. De vrees voor tekorten als gevolg van een slechte oogst in de belangrijkste cocaproducerende landen duwt de prijs de h...
8 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek