Populariteit halal voedsel neemt toe

nieuws
Halal producten zijn aan een opmars bezig. Supermarkten maken plaats voor voedsel dat bereid is volgens de islamitische regels, de haven van Rotterdam heeft een 'reine' terminal exclusief voor halal producten en het slachthuis in Anderlecht legde zelfs een knik in de slachtlijn om ze richting Mekka te doen buigen. "Die welwillendheid is vooral ingegeven door economische redenen", klinkt het bij de pas geïnstalleerde Belgische Halalfederatie. "Halal is big business, iedereen wil zijn graantje meepikken".
15 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Halal producten zijn aan een opmars bezig. Supermarkten maken plaats voor voedsel dat bereid is volgens de islamitische regels, de haven van Rotterdam heeft een 'reine' terminal exclusief voor halal producten en het slachthuis in Anderlecht legde zelfs een knik in de slachtlijn om ze richting Mekka te doen buigen. "Die welwillendheid is vooral ingegeven door economische redenen", klinkt het bij de pas geïnstalleerde Belgische Halalfederatie. "Halal is big business, iedereen wil zijn graantje meepikken".

Rustig warmdraaien was er niet bij voor de Halalfederatie. Amper anderhalve maand geleden werd ze boven de doopvont gehouden en dankzij de bosklassen van het Antwerpse stedelijk onderwijs al meteen druk geconsulteerd. "Geen overbodige luxe", merkt voorzitter Farid El Machaoud op. "Ik heb de voorbije dagen gemerkt dat veel mensen een fout beeld hebben van halal vlees". Schapen, gevogelte en runderen zijn halal: rein en toegestaan. Varkens zijn haram: onrein en verboden.

"Maar niet elke koe of schaap is halal", benadrukt El Machaoud. "Dat is alleen het geval als het dier volgens de islamitische wetten de hele halal keten heeft afgelegd". Voor de kwekers gelden er geen specifieke islamitische regels. "De Profeet heeft ooit gezegd dat we onze dieren moeten behandelen zoals onze kinderen. In de filosofie van de islam moet het dier in goede condities worden grootgebracht", zegt El Machaoud.

Eenmaal in het slachthuis worden de dieren uitsluitend geslacht door één van de circa 150 erkende moslimslachters in ons land die een bekwaamheidsattest van de moslimexecutieve kunnen voorleggen. Die roepen Allah aan en snijden in één beweging de halsslagader van het onverdoofde dier dood. De laatste jaren woedde er een hevige discussie over het al dan niet verdoven van de dieren wanneer ze halal geslacht worden.

De Halalfederatie groepeert alle organismen die de halal keten controleren. Ze werd opgericht om tegemoet te komen aan de roep van de moslims om meer garanties dat ze wel degelijk halal vlees naar binnen spelen. Elke schakel van de productieketen die de islamitische regels respecteert, maakt na een grondige audit van de federaties kans op een speciaal 'halalcertificaat'.

De Halalfederatie merkt dat er de laatste jaren steeds meer bereidwilligheid is om het halal slachten te faciliteren. "Niet dat we daar vroeger veel problemen mee hadden", haast El Machaoud zich. "Maar je merkt toch een duidelijk verschil en een veel grotere gretigheid bij de slachthuizen. De verklaring is eenvoudig: het heeft niets te maken met verdraagzaamheid, mentaliteitsverandering of wat dan ook, de gretigheid is puur ingegeven door economische redenen.

De vraag naar halal vlees stijgt ook omdat er voortdurend nieuwe afzetmarkten worden aangeboord. Carrefour en Delhaize hadden al een assortiment halal producten in de rekken en nu is ook Colruyt op de kar gesprongen. "Naast controle is ook promotie een belangrijke taak voor de Halalfederatie", legt El Machaoud uit. "De contacten met de grootwarenhuizen zijn een win-winsituatie. De supermarkten boren een nieuw publiek aan, de Belgische moslims raken makkelijker aan halal producten".

Ook de export van halal producten zit volgens El Machaoud in de lift en draagt bij tot de toegenomen productie van halal vlees in de Belgische slachthuizen. "Neem onze halal kippen. Die hebben een uitstekende reputatie bij de moslims in Nederland en Frankrijk". De man wil niet spreken van een halalhype. "Maar je kunt er niet omheen dat het een gigantische markt is. Vlaanderen kan daar een pioniersrol in spelen, maar dan mogen we niet bij de pakken blijven zitten. Rotterdam is ons eigenlijk al voor". De Nederlandse havenstad profileert zich voluit als Europese halal draaischijf.(GL)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek