Polen vraagt Europese maatregelen tegen Russische en Wit-Russische landbouwproducten

Polen gaat de Europese Commissie vragen om uitgebreide sancties uit te vaardigen tegen Russische en Wit-Russische landbouw- en voedselproducten. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk maandag aangekondigd. In verschillende landen van de EU zijn al enkele weken boerenprotesten aan de gang.

4 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 maart 2024 14:41
oorlogoekraine-oekraïne-rusland-1250

"Ik geef er de voorkeur aan dat de hele Europese Unie beslist over sancties tegen Rusland en Wit-Rusland met betrekking tot voedsel en landbouwproducten", vertelde Tusk de pers in Vilnius. Volgens hem zou een gezamenlijk EU-besluit "efficiënter" zijn dan individuele besluiten van de lidstaten. Letland verbood begin deze maand al de invoer van levensmiddelen uit Rusland en Wit-Rusland, ook via tussenliggende landen.

Tusk kondigde maandag aan dat hij het Poolse parlement zou vragen een resolutie aan te nemen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen volledige sancties op te leggen aan Russische en Wit-Russische landbouw- en voedselproducten die niet onder Europese embargo's vallen.

Volgens hem zouden dergelijke maatregelen niet alleen de sancties realistischer maken, maar ook de Europese, Litouwse en Poolse landbouw- en voedselmarkten effectiever beschermen en de mogelijkheden om Oekraïense landbouw- en voedselproducten naar derde landen te exporteren volledig deblokkeren.

Graanstrijd tussen Poolse boeren en Oekraïne escaleert: “Akkoord veraf”
Uitgelicht
Enkele Poolse actievoerders hebben afgelopen weekend aan een grenspost zo’n 160 ton Oekraïens graan uit een goederentrein vernietigd. De nieuwe Poolse protestactie tegen de in...
26 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek