Podcast: Philippe Haspeslagh van Ardo over de toekomst van de landbouw

Introductie van hightech-toepassingen zal de Vlaamse land- en tuinbouw in de toekomst duurzamer en meer klimaatbestendig maken. Dat zegt Philippe Haspeslagh van Ardo in een podcast van De Tijd. Hij ziet ook dat de aandacht voor korte keten en biolandbouw de laatste tijd enorm is toegenomen, maar toch verwacht hij dat dit niches zullen blijven. “De efficiëntie die de meer industriële landbouw kan brengen, blijft ook in de toekomst nodig”, klinkt. De droogte vormt dan weer de grootste uitdaging voor de sector.  

11 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2020 15:07
Lees meer over:

In de podcastreeks ‘De Tijd Vooruit’ gaat journalist Bert Reymen in gesprek met acht toonaangevende ondernemers en onderzoekers over onze toekomst. Hij klopte aan bij Philippe Haspeslagh, voorzitter van diepvriesgroentebedrijf Ardo, om te polsen naar hoe die toekomst eruit ziet voor de land- en tuinbouwsector. “Als wereldspeler is het bedrijf optimaal geplaatst om de nieuwe ontwikkelingen, trends en uitdagingen in de sector te analyseren”, zo klinkt het.

Haspeslagh wijst erop dat de landbouw stilaan echt hightech aan het worden is. “Daarbij wordt ingezet op zo min mogelijk gebruik van pesticiden en van water en de keuze voor de beste zaden en planten”, stelt hij. Dit bereiken kan onder meer door het inzetten van GPS-systemen, satellietbeelden, maar ook door mechanische onkruidbestrijding dat steeds meer ingang vindt, ook in de gangbare sector. In dat kader vertelt hij over een proefproject waar Ardo bij betrokken is en waarbij kleine robotjes zelfstandig het veld ingaan en op basis van visuele herkenning het onkruid tussen de gewassen weghalen.

Het gebruik van hightech zal landbouw toelaten minder pesticiden en minder water te gebruiken en in te zetten op betere zaden en planten

Philippe Haspeslagh - Voorzitter Ardo

Trend naar gezonde en lokale voeding

Qua voedingstrends ziet Haspeslagh dat gezondheid steeds belangrijker wordt. Nieuwe producten op dat vlak bijvoorbeeld zijn kleine bloemkoolbrokjes die rijst vervangen (rice colliflower), pizzadeeg dat vervangen worden door deeg op basis van bloemkool of groentefrietjes. “Die differentiatie en creativiteit is voor ons belangrijk om de prijsdruk te kunnen weerstaan”, aldus de Ardo-voorzitter.

Hij stelt ook vast dat lokale voeding op dit moment een snelgroeiende markt is, maar toch zal de Vlaamse land- en tuinbouw in de toekomst niet enkel voor een lokale markt produceren. “Ik denk dat voor de landbouw die inspeelt deze lokale trend maximaal een marktaandeel van 5 tot 10 procent is weggelegd, net zoals voor bio. Het zal dus een niche blijven, naast de efficiëntie die de meer industriële landbouw kan brengen. Het is dus zeker geen zwart-witverhaal”, legt Philippe Haspeslagh uit.

Extreem weer als grootste uitdaging

De grootste bedreiging voor de Vlaamse land- en tuinbouw is de droogte, en bij uitbreiding de onvoorspelbaarheid en het extreme van de weerpatronen. “Nederland heeft naast elke akker een sloot en in zuidelijkere landen zoals Spanje hebben landbouwers geïnvesteerd in beregening. Vlaanderen heeft altijd voldoende regen gekend waardoor landbouwers tot over een paar jaar niet wakker lagen van droogte”, klinkt het. Haspeslagh verwacht toch ook op dat vlak technologie mee ren meer een rol zal spelen, onder meer door druppelirrigatie, maar ook bijvoorbeeld door meters die de vochtigheidsgraad in de plant continu meten.

Meer weten over de toekomstvisie van Philippe Haspelagh? Beluister de podcast op de website van De Tijd.

Bron: De Tijd

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek