Pluimveehouders voorzien moeilijke tijden en kaarten import uit Oekraïne aan

duiding

De kippenvleesprijs zit in een neerwaartse spiraal. Op vier weken tijd zakte de Deinzenotering met tien cent tot 1,14 euro per kilo. “Het was een goed jaar voor de braadkippenhouderij, maar we gaan niet in schoonheid kunnen afsluiten”, vertelt de West-Vlaamse pluimveehouder Danny Coulier, bestuurslid van landsbond Pluimvee. Coulier kaart andermaal de tariefvrije import van Oekraïens vlees aan dat de prijzen zou kunnen drukken.

10 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 november 2023 9:07

“De prijsdruk op de pluimveemarkten blijft aanhouden. De voorbije weken moest de Deinzenotering fors inleveren en ook deze week blijven er donkere wolken boven de pluimveemarkt hangen”, laat Boerenbond in een nieuwsbrief weten aan leden-pluimveehouders. Het probleem zit niet zozeer in het aanbod van levende kippen, maar wel in de afzet van het pluimveevlees. Er is volop aanbod van goedkope kippenfilets vanuit Oekraïne dat via Nederland ook onze pluimveevleesmarkt verstoort. Het gevolg hiervan is dat onze slachthuizen vooral in het verwerkingssegment prijsconcessies moeten doen om te kunnen leveren.

“Dat is de reden waarom er de voorbije vier weken tien cent van de kippenvleesprijs is afgegaan”, vertelt Coulier. "Hoewel Oekraïne en andere Oost-Europese landen dit voorjaar te kampen hadden met de gevolgen van vogelgriep, zijn deze problemen sinds de zomer opgelost. Sindsdien draait de productie er op volle toeren.” De concurrentie uit Oost-Europa drukt niet alleen op de kippenvleesprijzen, maar ook op de exportprijzen van broedeieren.

Oneerlijke concurrentie

De belangenvertegenwoordiger benoemt andermaal de import van Oekraïens kippenvlees, die sinds vorig jaar tariefvrij de Europese Unie binnenkomt. “Door de sterk gedaalde graanprijs kan Oekraïne nu kippenvlees ‘dumpen’ op de Europese markt”, klinkt het bij Landsbond Pluimvee, die net zoals andere Europese organisaties spreekt van “oneerlijke concurrentie” omdat de Oekraïense pluimveehouderij niet zou voldoen aan de Europese milieu- en dierenwelzijnsnormen.

Maandelijks bedraagt de tariefvrije EU-import van kippenvlees vanuit Oekraïne gemiddeld circa 20.000 ton. Daarmee is Oekraïne na Brazilië de tweede grootste importeur van kippenvlees in de EU. Zo’n 60 procent van de tariefvrije Oekraïense import komt via Nederlandse bedrijven Europa binnen. “Het gaat dan om 10.000 tot 15.000 ton per maand, circa 20 miljoen vleeskippen. Dat is vergelijkbaar met de totale Belgische maandproductie”, klinkt het bij Landsbond Pluimvee. “Het zijn daarbij voornamelijk borstkappen die ingevoerd worden, het meest waardevolle stuk, wat de druk des te groter maakt.”

Ook in Nederland wordt de import van goedkoop Oekraïens vlees aan de kaak gesteld. "Terwijl we proberen Oekraïne te helpen vanwege de humanitaire crisis veroorzaakt door de Russische inval, wordt onze markt overspoeld door kippenvlees dat niet aan onze standaarden voldoet", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie).

Oplaat heeft begrip voor de goede bedoelingen van de Europese politiek, maar stelt dat deze hun doel voorbijstreven. "Met name één Oekraïense oligarch met een miljardenbedrijf profiteert van deze situatie, en dat gaat ten koste van de gewone Oekraïner", zegt hij. "Deze gang van zaken leidt niet alleen tot een verstoorde Europese markt, maar mist ook het oorspronkelijke doel: het ondersteunen van de Oekraïense bevolking."

De oligarch waar Oplaat over spreekt is Joeri Kosioek. Deze Oekraïner is oprichter en grootste aandeelhouder van de Myronivsky Hliboproduct (MHP). Deze landbouwgroep is de grootste producent van kippenvlees in Europa. Het vlees wordt onder meer verhandeld via een vestiging in Nederland. MHP heeft ook een voorname positie in de Oekraïense graanteelt. In 2021 zou het areaal van de groep 361.000 hectare bevatten. Kosioek, wiens vermogen in 2020 door het zakentijdschrift Forbes werd geschat op 1,1 miljard euro, bracht MHP in 2008 naar de beurs van Londen.

Omwille van de banden met MHP, beschuldigt Landsbond Pluimvee onze noorderburen van hypocrisie. "Het waren Nederlandse banken (ING, Rabobank) die begin deze eeuw tientallen miljoenen geleend hebben aan MHP om hun ontwikkeling te financieren", klinkt het.

Niet enkel door Oekraïne

Toch wijt Oplaat de marktverstoring niet alleen aan de preferentiële behandeling van Oekraïens kippenvlees. “Het gevoel leeft dat de pluimveeslachthuizen dankbaar gebruik maken van de situatie om de Deinzenotering extra te verlagen. Ze worden daarbij geholpen door de Nederlandse Barneveldnotering die nog harder in de min ging”, klinkt het bij Boerenbond.

Ook pluimveehouder Gunter Klaassen is kritisch voor de Belgische slachterijen. “De slachterijen geven enerzijds aan dat er geen overschot aan kippen is, maar anderzijds wel dat de prijzen onder druk staan door de Oekraïense import. Dat rijmt niet met elkaar. Slachthuizen zijn altijd al vindingrijk in het vinden van uitvluchten of redenen om de prijzen te drukken."

Gunter_Klaasen

Slachthuizen zijn altijd al vindingrijk in het vinden van uitvluchten of redenen om de prijzen te drukken

Gunter Klaasen - Braadkippenhouder uit Ravels

Deze week, op de prijzencommissie Deinze, stuurden de slachters volgens Boerenbond andermaal aan op een verdere daling van de Deinzenotering. “Vanuit de producenten werd aangegeven dat door de opeenvolgende dalingen van de Deinzenotering de rentabiliteit van de braadkippensector in het gedrang komt en wellicht zal dat een aantal braadkippenhouders ertoe aanzetten om de opzet van nieuwe eendagskuikens uit te stellen.”

Door de prijzen verder te verlagen zouden de slachthuizen zichzelf in het vlees snijden, aldus de boerenorganisatie. Klaasen sluit zich daarbij aan: “Wanneer de marktprijs daalt bij een vraagmarkt, tonen ze in feite dat er geen toekomst is voor pluimvee in Vlaanderen en graven ze ook hun eigen graf. Want er zal straks geen kip meer aan hun haak hangen.” 

Pluimveesector wil opnieuw quota voor import van pluimveeproducten uit Oekraïne
Uitgelicht
Oekraïne mag nog minimaal een jaar pluimveevlees naar Europa exporteren zonder handelsbeperkingen. Die liberale maatregel geldt sinds juni 2022 en werd in het leven geroepen a...
13 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek