Pluimveebedrijf in Nederland geruimd door vogelgriep

Het Nederlands ministerie van Landbouw maakte bekend dat een pluimveebedrijf met 28.000 kippen werd geruimd vanwege vogelgriep. Het gaat om een milde variant van vogelgriep die het pluimvee nauwelijks ziek maakt en ongevaarlijk is voor mensen. Twintig andere pluimveebedrijven in de buurt worden gecontroleerd.
17 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Het Nederlands ministerie van Landbouw maakte bekend dat een pluimveebedrijf met 28.000 kippen werd geruimd vanwege vogelgriep. Het gaat om een milde variant van vogelgriep die het pluimvee nauwelijks ziek maakt en ongevaarlijk is voor mensen. Als gevolg van de besmetting in Deurne, een twintigtal kilometer ten oosten van Eindhoven, worden twintig andere pluimveebedrijven in de buurt gecontroleerd.

Op een pluimveebedrijf met 28.000 kippen in het Nederlandse Deurne, een twintigtal kilometer ten oosten van Eindhoven, is een milde variant van vogelgriep geconstateerd. De variant maakt vogels nauwelijks ziek en is niet gevaarlijk voor mensen. Toch werd het bedrijf voor de zekerheid zondag nog geruimd, maakt het Nederlandse ministerie van Landbouw bekend.

Het gaat om een zogenaamd laagpathogene vogelgriep, een variant van H7 en niet de voor mensen gevaarlijke H5N1 die vooral in Azië heerst. Vogelgriep komt in Nederland niet vaak voor. De laatste uitbraak was in augustus 2006 in Voorthuizen, toen 25.000 kippen werden geruimd. In België werd in december 2008 nog een milde vorm van vogelgriep vastgesteld in Bocholt.

Om elk risico te vermijden is in Deurne een gebied van circa drie kilometer rond het besmette bedrijf ingesteld, waarbinnen een aantal maatregelen onmiddellijk van toepassing worden. Zo is elk vervoer van pluimvee, eieren en kippenmest binnen het toezichtsgebied verboden. De afschermplicht gaat onmiddellijk in waardoor het pluimvee naar binnen moet of alleen onder een afdak buiten mag. De bezoekersregeling is ook van kracht, wat inhoudt dat enkel professionelen zoals dierenartsen onder voorwaarden bij het pluimvee mogen komen.

In het risicogebied liggen nog 35 andere pluimveebedrijven, die de komende dagen worden onderzocht op vogelgriep. Een laagpathogene vogelgriep, zoals die in Deurne, kan immers veranderen in een dodelijke hoogpathogene variant.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek