Pleitbezorger stevia hekelt lobby voedingsindustrie
nieuwsVijftien jaar heeft het professor Jan Geuns van de K.U.Leuven gekost om EFSA te overtuigen dat de zoetstoffen uit de plant stevia geschikt zijn voor voedingsmiddelen. Dat het hem zoveel tijd gekost heeft, wijt Geuns aan de lobby van de voedingsindustrie. In Het Belang van Limburg haalt hij zwaar uit naar de "continue aanslag op onze gezondheid" die hier het gevolg van is.
De zoetstof uit stevia, steviolglucosiden, zijn 300 keer zoeter dan suiker en ze bevatten geen calorieën. Voorlopig is de plant zelf nog niet vrijgegeven voor consumptie. "De voordelen van stevia zijn nochtans veelvuldig en de plant heeft geen enkele negatieve bijwerking", zegt professor Geuns.
"Je hebt minder grondstoffen nodig, stevia is niet verslavend en de zoetstof is geen dikmaker. Stevia neutraliseert eveneens radicalen in het lichaam, die kanker of aderverkalking veroorzaken. De bloeddruk en de cholesterol verlagen erdoor en stevia heeft ook gunstige eigenschappen voor diabetici", verklaart Geuns. Behalve de gezondheidsvoordelen kan stevia op termijn een interessante teelt worden voor glastuinbouwers bij ons of voor boeren in het Zuiden.
Toch is dit wondermiddel lange tijd geweerd uit de EU, waarop Geuns hekelt dat in instanties zoals EFSA ook mensen zetelen die werken voor firma's in de voedsel- en farmaceutische industrie. "Wij denken in een democratie te leven", zegt Geuns, "terwijl onze politici dansen naar de pijpen van de voedsellobby en farmaceutische lobby." Hij begrijpt niet dat mensen protesteren tegen de bankencrisis maar dat niet doen "tegen de continue aanslag op hun gezondheid door de slechte voedingsmiddelen die op de markt komen. Daarmee verwijst hij naar producten met te veel toegevoegde suikers, vetten, zout en smaakversterkers.
Ook de Europese richtlijn 'novel food' valt bij Geuns in ongenade. "Dit heeft de voedsellobby uitgevonden om de kleintjes van de markt te schoppen", vertelt hij in de krant. "Door zich weg te stoppen achter voedselveiligheid kunnen grote bedrijven die altijd uit zijn op een groter marktaandeel de kleine weren." Het stevia-dossier zit momenteel vast in Duitsland omdat zij vragen dat de stabiliteit van de steviablaadjes aangetoond wordt. Dat is een vraag waarop volgens Geuns geen antwoord mogelijk is. Hij noemt het een vertragingsmaneuvre dat de industrie goed uitkomt.
Bron: Het Belang van Limburg