header.home link

Plattelandspartij BoerBurgerBeweging haalt 1 zetel bij Nederlandse verkiezingen

18 maart 2021

De plattelandspartij BoerBurgerBeweging (BBB) is er in Nederland in geslaagd om al zeker één zetel in het parlement te veroveren. De partij, die voor het eerst meedeed aan de verkiezingen, wil de stem van de landbouw en het platteland vertegenwoordigen. Oprichter en lijsttrekker van BBB Caroline van der Plas is bijzonder tevreden met dit verkiezingsresultaat. “Voor het eerst in de geschiedenis heeft het platteland een stem in Den Haag. Het is misschien maar één zetel, maar met die ene zetel kan je al invloed uitoefenen”, klinkt het.

Lees meer over:
afbeelding

Als iets opvalt in het Nederlandse politieke landschap, dan is het wel dat het sterk gefragmenteerd is. Maar liefst 37 partijen deden er mee aan de nationale verkiezingen van 2021. Vier nieuwkomers onder hen, zoals BBB, haalden voldoende stemmen om een zetel te veroveren in de Nederlandse Tweede Kamer waar 150 afgevaardigden kunnen zetelen. Die Tweede Kamer telt voortaan 17 fracties, een evenaring van het record uit 1918.   

Winnaars en verliezers

Grote winnaars van de Nederlandse verkiezingen zijn de VVD van premier Mark Rutte en D66, de partij die onder meer pleit voor een halvering van de veestapel. De VVD blijft de grootste partij en behaalt 35 zetels, twee meer dan bij de vorige verkiezingen. De tweede partij van het land wordt D66, dat 24 zetels behaalt (+5). Er wordt verwacht dat beide partijen een sleutelrol zullen spelen bij de regeringsformatie. Nog een (kleine) winnaar is de Partij voor de Dieren, die wint één zetel en heeft er nu zes.

De partij van uittredend Nederlands landbouwminister Carola Schouten blijft status quo. ChristenUnie behaalt opnieuw vijf zetels. De PVV, de Partij voor de Vrijheid ,van Geert Wilders is één van de verliezers: ze verliest drie zetels en valt terug naar 17. Ook de christendemocraten van CDA gaan met vier zetels achteruit en behalen er nog 15. De linkse zijde verliest ook fors. SP zakt met vijf zetels tot negen en GroenLinks verliest zeven zetels en behoudt er zeven.

BBB als ‘one-issue-partij’

Als nieuwkomer bij de verkiezingen wist BoerBurgerBeweging één zetel te verzilveren. Daarmee komt er voor het eerst een partij in het parlement die zich volledig focust op landbouw en voeding. De kiem van de BBB is te vinden in het gebrek aan maatschappelijke waardering die Nederlandse landbouwers voelen en hun ongenoegen over de aanpak van de stikstofcrisis in het land. “Dit heeft ons gesterkt in de gedachte dat er voor een partij als BoerBurgerBeweging een plaats is in Den Haag (het politieke machtscentrum in Nederland, nvdr)”, zegt lijsttrekker Caroline van der Plas.

In het programma voor de partij staat onder meer een pleidooi voor een wet Recht op Landbouw, een strengere aanpak van dierenrechtenactivisten, correctere informatie over landbouw in schoolboeken en een beter verdienmodel voor de boeren. BBB is dus een ‘one-issue-partij’, zoals de Partij voor de Dieren ook is. “We spiegelen ons ook aan die partij. Zij is erin geslaagd om het dier en dierenwelzijn op de politieke agenda te zetten. Wij willen hetzelfde doen, maar dan voor voeding en landbouw”, klinkt het.

Uitgelicht
Dat de Nederlandse land- en tuinbouwers bijzonder ontevreden zijn over het landbouwbeleid dat het land voert, blijkt niet alleen uit de duizenden tractoren die woensdag afzakt...
16 oktober 2019 Lees meer

Initiatiefneemster van de partij is Caroline van der Plas. Zij startte haar carrière als journalist en specialiseerde zich nadien in de landbouw. Ze was redacteur van diverse landbouwbladen. Vervolgens was ze ook een tijd actief als communicatiemanager van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. In 2015 startte ze BoerBurgerTweet, een initiatief waarbij boeren telkens een week lang een inkijk gaven in hun dagelijkse bezigheden op Twitter. Ook in Vlaanderen werd dit initiatief opgepikt.

De forse winst van D66 maakt de noodzaak van onze partij in de Tweede Kamer alleen maar groter

Caroline van der Plas - Lijsttrekker BoerBurgerBeweging

Winst D66 als bedreiging?

Voor de Nederlandse landbouwers kan de zetel van de BoerBurgerBeweging goed nieuws zijn, maar tegelijk is de forse vooruitgang van D66 minder positief. Die partij wil dat er fundamenteel wordt ingegrepen in de veehouderij als antwoord op de stikstofcrisis die Nederland al een tijdje in de greep houdt. D66 spreekt daarbij van een halvering van de veestapel in het land. Van der Plas zegt niets te begrijpen van de forse winst van D66. “Dat maakt de noodzaak van onze partij in de Tweede Kamer alleen maar groter”, stelt ze.

Bron: De Tijd / NOS / Food & Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek