header.home link

Platform lijst technologieën voor biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatie op

7 juli 2021

Het Nutriman netwerk, een Europees netwerk dat praktijkklare kennis bundelt over de recuperatie van nutriënten en bijhorende technologieën, heeft het Farmer Platform gelanceerd om landbouwers te informeren over nieuwe meststoffen en nutriëntenrecuperatietechnologieën.

Mestverwerking-_INAGRO

De regelgeving en omstandigheden van biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatietechnologieën en -producten is constant in beweging, waardoor ook de landbouwers zich moeten aanpassen. Daarnaast is het aanbod aan technologieën en meststoffen waaruit boeren kunnen kiezen zeer groot, verklaart de landbouwonderzoeksinstelling Inagro het initiatief.

Inagro behoort samen met het Proefcentrum Sierteelt (PCS), ILVO, Vlaco en Universiteit Gent tot de veertien Europese partners die samen het Nutriman consortium vormen. Nutriman is een stikstof- en fosforgericht thematisch netwerk dat praktijkklare kennis bundelt over de recuperatie van nutriënten, bijhorende praktijken en technologieën. Zo willen de projectpartners de brug maken tussen toegepast onderzoek en de industrie, in het voordeel van de agrarische sector. Via praktijkklare cases plaatst Nutriman nutriëntenrecuperatie meer op de voorgrond, want de mogelijkheden zouden nog onvoldoende gekend zijn.

Europese kennisdeling

Door kennisdeling op Europees vlak bevat het platform lokale informatie die ook relevant kan zijn voor andere regio’s. De taak van Nutriman is om de kennis over biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatietechnologieën en -producten verder uit te rollen via diverse demonstraties en workshops.

Het platform verzamelt alle innovaties die de sleutel zijn tot een duurzaam landbouwmodel met veilige biogebaseerde meststoffen

Sander Vandendriessche - Inagro

Deze kennisdeling wordt nu in de praktijk gebracht met het online platform dat luistert naar de naam Farmer Platform. “Het Farmer Platform verzamelt alle innovaties met een focus op stikstof- en fosforrecuperatie die in Nutriman aan bod komen”, vertelt Sander Vandendriessche van Inagro. “Die innovaties vormen de sleutel tot een duurzaam landbouwmodel met veilige biogebaseerde meststoffen.”

Het gratis online platform is beschikbaar in acht talen en geeft een overzicht van kant-en-klare technologieën en producten die gericht zijn op de meest urgente behoefte van landbouwers. “Het is de ideale manier om vraag en aanbod op een plaats te centraliseren. De database wordt continu geüpdatet en blijft zeker tot 2031 bestaan”, klinkt het.

Ook producenten hebben profijt van het platform

Op het Farmer Platform vinden landbouwers informatie over onder andere de werking van heel wat technologieën, de eigenschappen van bepaalde producten, het kostenplaatje en de nutriënteninhoud. “We brengen alle elementen samen die de landbouwer moet weten om de producten te kunnen gebruiken”, vult Christophe Boogaerts van Vlaco aan.

Het Farmer Platform is volgens de oprichters ook interessant voor andere schakels in de keten. Zo kunnen technologieproducenten hun product bekendmaken via het platform.

In onderstaande animatievideo vatten de projectpartners de meerwaarde voor landbouwers samen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek