Planten weten om te gaan met meer CO2 in de lucht

Planten hebben zich de afgelopen anderhalve eeuw aangepast aan de stijgende concentratie CO2 in de lucht en blijven dat ook doen. Tot die conclusie zijn biologen en milieuwetenschappers van de Universiteit Utrecht en de universiteit van Indiana gekomen.
15 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Planten hebben zich de afgelopen anderhalve eeuw aangepast aan de stijgende concentratie CO2 in de lucht en blijven dat ook doen. Tot die conclusie zijn biologen en milieuwetenschappers van de Universiteit Utrecht en de universiteit van Indiana gekomen. Het hogere aandeel CO2 in de atmosfeer leidt tot minder verdamping door planten, wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor de waterkringloop en het klimaat.

De onderzoekers bekeken een groot aantal bladeren van verschillende planten die de afgelopen 150 jaar in Florida groeiden. Ze onderzochten het aantal en de grootte van de huidmondjes. Die bepalen samen de doorlaatbaarheid van de bladeren voor CO2 en waterdamp.

Planten gaan door meer CO2 in de lucht minder verdampen omdat de huidmondjes, waarmee planten CO2 uit de lucht opnemen, op de bladeren aangepast geraken. Die afnemende verdamping kan mogelijk gevolgen hebben voor de waterkringloop en het klimaat. Zo leidt een verdampingsafname in dichtbegroeide gebieden volgens de onderzoekers tot een sterkere stijging van de temperatuur aan het aardoppervlak dan tot dusver werd gedacht.

De resultaten van het gezamenlijke onderzoek staan in de jongste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek