Pilootfabriek ILVO test processen van voedselverwerking

nieuws
Nog voor het einde van dit jaar zal ILVO, dankzij de steun van het innovatieplatform Flanders’ FOOD, een volledig vernieuwde pilootfabriek herbergen. Deze is bestemd voor voedingswarenfabrikanten die niet over de benodigde infrastructuur beschikken om hun projecten uit te testen op semi-industriële schaal.
3 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Nog voor het einde van dit jaar zal het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), dankzij de steun van het innovatieplatform Flanders’ FOOD, een volledig vernieuwde pilootfabriek herbergen. Deze is bestemd voor voedingswarenfabrikanten die niet over de benodigde infrastructuur beschikken om hun ontwikkelings- of procesoptimalisatieprojecten uit te testen op semi-industriële schaal.

Verschillende sectoren in de voedingswarenindustrie zullen hun gading vinden in de pilootfabriek. Er zullen pilootinstallaties opgesteld staan die bruikbaar zijn in de zuivel-, vleeswaren-, groente-, fruit- en aardappelsector. "Voorheen was de pilootfabriek ontwikkeld met het oog op de verwerking van zuivelproducten", zegt ILVO-woordvoerster Greet Riebbels, "maar dankzij de financiële steun van Flanders' Food kunnen we nu ook de andere sectoren op hun wenken bedienen."

Een enquête bij de verschillende voedingssectoren bracht aan het licht dat heel wat vleesverwerkende bedrijven interesse hadden in een pilootfabriek waar ze vernieuwingen en verwerkingsprocessen experimenteel zouden kunnen op punt stellen. "Van de sectoren zuivel, groenten en fruit en diepvries wisten we al dat ze ons weten te vinden als ze ideeën rijp voor productie willen testen. Het signaal van de vleesverwerkers hebben we meteen opgepikt, door binnen het grote vernieuwingsproces van de pilootfabriek te investeren in een volwaardige vleesverwerkingslijn", zegt Riebbels

Ook leveranciers van ingrediënten en technologieaanbieders kunnen gebruik maken van de infrastructuur. Bovendien kunnen de gebruikers van de pilootinstallaties beroep doen op de technologische en wetenschappelijke expertise die aanwezig is bij de mensen van ILVO. Nog een bijkomend voordeel is dat de voedingsproducenten gebruik kunnen maken van de ILVO-laboratoria om het bekomen resultaat van de pilootexperimenten te laten analyseren. Zowel de microbiologische als de chemische kwaliteit van voedingswaren kunnen worden onderzocht.

Flanders’ FOOD is de schakel tussen enerzijds bedrijven van de voedingsindustrie en haar aanverwante sectoren, en anderzijds de onderzoekscentra. Via haar activiteiten en diensten brengt Flanders’ FOOD bedrijven, overheid en kennisinstellingen samen in een nationaal en internationaal netwerk. Flanders’ FOOD is een initiatief van de voedingsindustrie en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

Meer info: website Food Pilot www.foodpilot.be.

Bron: Fenavian nieuwsbrief/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek