header.home link

Phytofar vervelt tot Belplant en krijgt nieuwe voorzitter

13 mei 2022

Met een nieuwe naam en een nieuwe voorzitter is de sectorfederatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie naar eigen zeggen klaar voor de toekomst. “De combinatie van nieuwe producten, technieken en duurzame maatregelen is dé weg naar een landbouw met zero impact op mens, natuur en biodiversiteit. Onze transitie naar Belplant is een logische stap om te beklemtonen dat wij als sector klaar zijn voor de uitdagingen die op ons afkomen”, aldus afscheidnemend voorzitter Martin Van Gheluwe. Hij geeft de fakkel door aan Sylvain Moissonnier.

Lees meer over:
Belplant voorzitterswissel_Belplant

Vorig jaar mocht Phytofar op zijn algemene vergadering nog 80 kaarsjes uitblazen, dit jaar steekt de 80- jarige in een volledig nieuw jasje. De sectorfederatie gaat verder onder de naam ‘Belplant, cultivating sustainable crop protection’. “We staan voor Belgisch, voor mooie, sterke planten met voldoende productie, zeker in deze woelige tijden”, vertelt Martin Van Gheluwe. In het nieuwe logo is de ploegvoor te herkennen. “Hiermee willen duidelijk maken dat we ter beschikking staan van land- en tuinbouwers in diverse landbouwsystemen die allemaal hun best doen om voldoende, gezond en duurzaam voedsel te voorzien”, aldus de uittredende voorzitter.

Wat onveranderd blijft, is de missie van Belplant. “We willen vertrouwen bouwen in veilige en duurzame gewasbeschermingsoplossingen; een sleutelsector zijn bij het produceren van betaalbaar voedsel van goede kwaliteit waarbij zo weinig mogelijk verliezen worden geleden en de ecologische voetafdruk minimaal is en een betrouwbare partner zijn in het maatschappelijk debat”, luidt het.

Met deze vernieuwing wil de sector van de gewasbeschermingsmiddelen zich schrap zetten voor de Green Deal. “Deze hervorming is zeker haalbaar, mits de nodige tijd voor transitie en de o zo belangrijke inzet van alle sectoren wordt voorzien om de volle, diverse gereedschapskist van plantenbeschermingsmiddelen beschikbaar te houden voor alle land- en tuinbouwers”, meent Van Gheluwe.

belplant-logo uitgezoomd

Hij wijst erop dat de sector vandaag al volop investeert in een breed pakket aan producten en ondersteunende diensten, ook digitale. “Denk maar aan biostimulanten en biocontroleproducten die de nieuwe generatie van mensgemaakte middelen ondersteunen of aan omkaderende duurzaamheidsmaatregelen zoals driftreducerende doppen en bufferzones. Ook op erosiebeperkende en biodiversiteitsmaatregelen wordt ingezet, net als op de invoering van gesloten vulsystemen om morsen van een product te verminderen. Daarnaast zijn er ook innovatieve technologische middelen om de bodem te analyseren en gericht te spuiten en om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.”

Deze goed gevulde gereedschapskist, gecombineerd met technologie om boeren en tuinders te ondersteunen bij ziekten en plagen en om de productie te verhogen, zal zorgen voor de evolutie naar een landbouw zonder impact op mens, natuur en biodiversiteit. “Ik ben ervan overtuigd dat we de hoofddoelstellingen van de Green Deal, klimaat en biodiversiteit kunnen halen, maar dan hebben samenwerking nodig van iedereen, ook van de politici. Zij hebben de diepgang en achtergrondinformatie van wetenschappelijk onderzoek nodig om gefundeerde beslissingen te nemen. Beslissingen die zijn gebaseerd op wetenschap en niet op emotie”, meent Van Gheluwe.

Met deze vernieuwingsoperatie neemt hij ook afscheid van de sectorfederatie en van de sector. Met spijt in het hart gaat Van Gheluwe begin juli op pensioen na een carrière van 45 jaar in de nationale en internationale sector van zaden en gewasbescherming bij Syngenta. Sinds 2019 combineerde hij dit met het voorzitterschap van Phytofar.

“Meer communiceren en open en duidelijk zeggen wat we doen zodat iedereen een duidelijk beeld krijgt van waarom gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, en hoe ze je duurzaam moet gebruiken, is tijdens mijn tijd als voorzitter steeds mijn stokpaardje geweest”, legt Van Gheluwe uit. “Ik ben blij met wat we op dat vlak gerealiseerd hebben. Zeker op vlak van aanwezigheid op sociale media hebben we gigantische stappen vooruitgezet. Dat moeten we blijven doen, maar nu onder de naam Belplant”, besluit hij.

belplant peter jaeken martin van gheluwe

Van Gheluwe geeft de fakkel door aan Sylvain Moissonnier, een Fransman die voor Bayer CropScience werkt. “Ik ben zeer vereerd om de taak van voorzitter van Belplant over te nemen en onze missie voort te zetten”, aldus de kersverse voorzitter. Hij wijst erop dat er uitdagende tijden voor de deur staan.  

“Europa wordt nu geconfronteerd met een ongekende uitdaging voor zijn landbouwbeleid”, stelt hij. “Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne door Rusland heeft tot grote spanningen op de markten geleid. De voedselzekerheid van verschillende landen in Afrika en het Midden-Oosten is in gevaar. Het Europese en Belgische beleid moet de uitvoering van de Green Deal verzekeren, met behoud van de fundamentele verworvenheid om lokaal voldoende kwaliteitsvoedsel te kunnen produceren, tegen een betaalbare prijs. Onze sector wil een partner zijn voor alle actoren in de landbouwwereld om deze uitdaging aan te gaan”, aldus nog Moissonnier.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek