nieuws

PCB-besmetting in Feluy veroorzaakt door lift

nieuws
Een ongereinigde lift in het veevoederbedrijf Bauduin-Cambier in Féluy ligt aan de oorzaak van de PCB-besmetting die daar werd vastgesteld. Dat maakt het Voedselagentschap woensdag bekend. De oorzaak werd in het productieproces gezocht. Onderzoek van alle resultaten van het monitoringprogramma Consum bracht aan het licht dat er reeds geruime tijd sprake was van een zeer geringe, maar regelmatig terugkerende, besmetting. Daarom werd het mengvoederbedrijf aan een zeer grondige inspectie onderworpen.
6 november 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Een ongereinigde lift in het veevoederbedrijf Bauduin-Cambier in Féluy ligt aan de oorzaak van de PCB-besmetting die daar werd vastgesteld. Dat maakt het Voedselagentschap woensdag bekend. De oorzaak werd in het productieproces gezocht. Onderzoek van alle resultaten van het monitoringprogramma Consum bracht aan het licht dat er reeds geruime tijd sprake was van een zeer geringe, maar regelmatig terugkerende, besmetting. Daarom werd het mengvoederbedrijf aan een zeer grondige inspectie onderworpen.

De inspecteurs van het Voedselagentschap vonden aan de binnenkant van een liftsysteem een meerdere centimeters dikke laag aangekoekt materiaal waar hoge concentraties van het giftige PCB in werden aangetroffen. Een mechanisch defect zorgde ervoor dat af en toe een laagje werd afgeschraapt dat vervolgens mee werd genomen in het productieproces en zo wellicht aan de basis ligt van het probleem. Deze lift werd na de vroegere verontreiniging in 2000 onvoldoende gereinigd.

Twee jaar geleden werd de oorzaak nooit gevonden. Het PCB-profiel van toen en nu stemt min of meer overeen. "Maar de oorzaak van de vorige besmetting nog precies achterhalen is bijzonder moeilijk. Dat de lift ook hier aan de oorzaak lag, is één van de mogelijke pistes", zegt woordvoerder Pascal Houbaert.

Het veevoederbedrijf moet nu door een externe firma de lift grondig laten reinigen. Daarna zal onder toezicht van het Voedselagentschap een test plaatsvinden. Op verschillende plaatsen tijdens het productieproces van het voeder zullen monsters genomen worden.

Pas als de resultaten van die testen gunstig zijn, kan de productie opgestart worden. Maar dan wel onder voorwaarde dat de eerste twee weken elke voederproductie wordt geanalyseerd vooraleer het op de markt gebracht wordt. Het bedrijf zal sowieso aan een strengere Consum-bewaking worden onderworpen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek