Brouwerij Palm krijgt allereerste ‘Lekker van bij ons’-label

Met het label wil de volledige voedingssector kwalitatieve voeding van eigen bodem op de kaart zetten. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) stelde het nieuwe label en bijhorende charter voor bij brouwerij Palm, die meteen de eerste ambassadeur wordt van ‘Lekker van bij ons’.

7 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 7 juni 2021 20:37
Lees meer over:
Lekkervanbijons-charter-lokaalvoedsel-Palm-Crevits-1250

“We hebben te maken met een paradox in onze voedingssector”, stak minister Crevits van wal. “Terwijl de kwaliteit van onze voedingsproducten tot de absolute wereldtop behoort, blijven we er zelf veel te bescheiden bij. Nochtans is het in de eerste plaats de verdienste van degelijk vakmanschap en dat verdient meer aandacht en fierheid.”

Daarom hebben alle schakels uit de voedingssector – landbouw, verwerkende industrie, retail en horeca – de handen in elkaar geslagen om lokale voeding in de kijker te plaatsen. “Het voorbije coronajaar was de waardering en belangstelling voor onze lokale voeding bijzonder groot. We moeten dit momentum stevig vastgrijpen om producten van eigen bodem sterker dan ooit naar voren te schuiven”, zegt Crevits.

Daarvoor heeft de sector, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), het charter 'Voeding verbindt boer en burger' uitgewerkt, waarvoor de aftrap in september vorig jaar al gegeven was. Het moet de meest omvangrijke en ingrijpende campagne voor lokale voeding ooit worden in Vlaanderen. “Het ontwerpen van het label is slechts een eerste stap, de kunst bestaat erin om te overtuigen en alle betrokken partners met de neus in dezelfde richting te krijgen”, aldus de minister. “Dit is geen stunt of eenmalige actie, het is de aftrap van een project dat we op lange termijn willen doorzetten.”

Dit is geen stunt of eenmalige actie, het is de aftrap van een project dat we op lange termijn willen doorzetten

Hilde Crevits (CD&V) - Vlaams minister van Landbouw en Voeding

Fierheid aanwakkeren

“Een ‘charter’ lijkt misschien wat vaag geformuleerd, maar de acties die eraan gekoppeld zijn, zijn heel concreet”, verduidelijkt Filip Fontaine van VLAM. “De komende maanden zal er ingezet worden op het werven van ambassadeurs en in het straatbeeld zal je bij je lokale supermarkt, slager, restaurant of boer het label ‘Ambassadeur Lekker van bij ons’ zien verschijnen. Naast het nieuwe label zullen supermarkten ook aan de slag gaan met hun rayons en promo’s.”

Op dit moment loopt er ook een onderzoeksproject om alle opleidingen in kaart te brengen en in de lessenpakketten te integreren. Zo wordt een brede waaier aan educatieve communicatie opgezet over lokale voeding. De maand mei wordt vanaf 2022 gebombardeerd tot ‘maand van producten van bij ons’ waarbij de hele keten lokale voeding extra in de kijker zetten.

Met deze acties wil de sector de fierheid en voorkeur voor lokale voeding aanwakkeren, de herkenbaarheid verhogen en zowel de consument als de professional bewuster doen kiezen voor producten van bij ons.

Lekkervanbijons-charter-lokaalvoedsel-label-Palm-1250

Het nieuwe label werd voorgesteld bij de Palmbrouwerij De Hoorn in Steenhuffel, die als eerste het bordje kreeg opgespeld. Voor general manager Sven Stuer is het een erkenning voor het ambacht van de brouwers. "We werken sinds jaar en dag met lokale producten. Ons water komt bijvoorbeeld rechtstreeks uit de bron, waar de brouwerij op gebouwd is. Maar ook de hop die we gebruiken komt van lokale boeren. We proberen zo veel mogelijk de aansluiting te vinden met de regio. Bovendien speelt het hele proces van brouwen via bottelen tot verpakken zich hier op de site af. De bieren vertrekken van hier naar de supermarkten en horeca. Veel lokaler wordt het niet."


Ondertekenden het charter: VLAM, het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid, Algemeen Boerensyndicaat, Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, Belgapom, BioForum, Boerenbond, Belgische Kalfsvleessector, Comeos, Federatie van het Belgisch Vlees, Fenavian, FERM, Fevia Vlaanderen, Groene Kring, Horeca Vlaanderen, Jong ABS, Landsbond der Beenhouwers, Landsbond Pluimvee, Nationaal Verbond van Eierhandelaars, Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, Federatie van de Belgische groenteverwerking, Rederscentrale, UNIZO/Buurtsuper.be, Vereniging van Industriële  Pluimveeslachthuizen van België, Federatie van Vishandelaars, VISGRO, Steunpunt Streekproducten, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Vereniging van de Vlaamse Provincies.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek