Overweegt Europa versoepeling verbod op hormonenvlees?

De Europese Commissie is bereid toegevingen te doen aan de Verenigde Staten in de handelsoorlog over het Europese verbod op rundvlees met toegediende hormonen. Dat schrijft De Tijd. De VS stellen hardere handelssancties tegen de EU een maand uit om zo de kans te geven aan een 'tijdelijke oplossing', in afwachting van een definitief akkoord over één van de oudste handelsgeschillen.
16 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Europese Commissie is volgens De Tijd bereid toegevingen te doen aan de VS in de handelsoorlog over het Europese invoerverbod voor hormonenvlees. De VS stellen hardere handelssancties tegen de EU een maand uit om zo de kans te geven aan een 'tijdelijke oplossing', in afwachting van een definitief akkoord over één van de oudste handelsgeschillen.

Europa weigert al vele jaren vlees van runderen behandeld met hormonen toe te laten, ook al heeft de Wereldhandelsorganisatie het invoerverbod veroordeeld. De EU kan niet bewijzen dat hormonenvlees ongezond is, en daarom wordt de maatregel gezien als een vorm van ongeoorloofd protectionisme.

Als vergelding heffen de VS voor tientallen miljoenen euro's extra invoerheffingen op Europese goederen. De omvang van die sancties kan niet gewijzigd worden, maar de VS zijn wel van plan om regelmatig andere producten te viseren. Zo zou vanaf 23 maart een extra taks gelden voor Franse roquefortkaas. Volgens Europa gaat het om carrouselsancties die in strijd zijn met de WTO-reglementering.

De nieuwe Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk wil de carrousel een maand later dan oorspronkelijk gepland opstarten om een tijdelijke oplossing mogelijk te maken. Wat die tijdelijke oplossing inhoudt, wil niemand zeggen. Volgens De Tijd is de Europese Commissie gewonnen voor een 'tijdelijke"' versoepeling van het verbod op hormonenvlees.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek