Overheid moet schadeclaim tegen vetsmelter nog indienen
nieuwsIn de Vlaamse kranten wordt behoorlijk meewarig gedaan over de reactie van de overheid op de toekenning van een schadevergoeding aan de burgerlijke partijen in het dioxineschandaal rond vetsmelter Verkest. De advocaten van de overheid hoorden het in Keulen donderen toen een journalist van Het Nieuwsblad hen vertelde over de burgerrechtelijke veroordeling van Verkest.
Veevoederbedrijf De Brabander uit Roeselare en een 40-tal slagers die zich burgerlijke partij stelden in de zaak tegen vetsmelter Verkest hebben van de Gentse rechtbank een schadevergoeding toegewezen gekregen. Over de schadevergoeding die de overheid wil, deed de rechter geen uitspraak. "We hebben van hen geen vraag om schadevergoeding gekregen", verraste de Gentse persrechter Mieke Dossche. De Belgische staat, het Voedselagentschap en het Vlaams gewest waren inderdaad de grote afwezigen in de rechtszaal.
De Belgische staat en het Vlaams gewest moeten nog een verzoekschrift indienen, schrijft De Tijd. Bij de bevoegde instanties vallen ze uit de lucht over de uitspraak. Het Nieuwsblad doet het relaas: "We wisten niet dat de zaak bezig was", zegt de advocaat van de Belgische staat en het Voedselagentschap. "Een uitspraak in welke zaak?", vragen ze bij het kabinet van Volksgezondheid. En bij het Vlaams gewest klinkt het: "Wij zijn verrast, dit is achter onze rug gebeurd."
Na de strafrechterlijke veroordeling van vader en zoon Verkest in 2010 heeft de overheid niet meteen het initiatief genomen om via een burgerlijke procedure schadevergoeding te eisen. Die mogelijkheid staat weliswaar nog open want het is niet verplicht om met alle burgerlijke partijen samen een verzoek in te dienen. "Het zal er ook van komen. We zijn wel degelijk bezig met het dossier", zegt Wim Stoop, hoofd van de juridische dienst van het Departement Landbouw en Visserij. Dat wordt nog eens herhaald in een officieel persbericht, waarbij er aan toegevoegd wordt dat eerder een burgerlijke partijstelling was ingediend voor een bedrag van 149,2 miljoen euro en nu het nodige zal gebeuren om de belangen van het Vlaams gewest te vrijwaren.
Ook het Voedselagentschap benadrukt in een persbericht dat er geen sprake is van een vergetelheid. "De eisen van het FAVV en de andere overheidsinstellingen zijn nog steeds hangende. Wij hebben ons burgerlijke partij gesteld voor 19 miljoen euro, op een totaalbedrag van 400 miljoen euro mede geëist door de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse overheid. Voor het agentschap gaat het om de kosten die voortvloeiden uit de controles en de vele analyses die extra uitgevoerd moesten worden omwille van het frauduleus gedrag van Verkest. Niet de gemeenschap maar de fraudeur moet daarvoor opdraaien."
Bron: Het Nieuwsblad / De Tijd / eigen verslaggeving