OVAM weigert saneringsplannen 3M: “Terecht, maar onzekerheid blijft duren”

nieuws

Vier bodemsaneringsprojecten die in opdracht van chemiebedrijf 3M werden opgesteld, zijn door afvalstoffenmaatschappij OVAM niet conform verklaard. Deze plannen voor de aanpak van PFAS-sanering rond de fabriek in Zwijndrecht moeten dus worden herwerkt. De gemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht noemt de beslissing van OVAM terecht, maar betreurt de verdere onzekerheid binnen het dossier.

4 maart 2025 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
pfos-3m-zwijndrecht-antwerpen-1250

De saneringsplannen waarvan sprake betreffen natuurgebied, landbouwarealen, grondwater en het fabrieksterrein zelf. De saneringsplannen voor het woongebied rond 3M werden eerder wel al conform verklaard, maar ook hier was eerst een herwerking nodig. “Opnieuw voldoet de eerste ingediende versie niet aan de vereisten”, stelt OVAM.

Onzekerheid

Milieuschepen van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht Danny Van Hove betreurt de vertraging in het dossier. “Het is een terechte beslissing van OVAM om de ingediende bodemsaneringsplannen af te wijzen wanneer blijkt dat ze niet aan de gestelde vereisten voldoen”, reageert de schepen aan VILT. “Maar we betreuren dat OVAM genoodzaakt wordt hiertoe over te gaan en dat hierdoor de onzekerheid voor de inwoners en landbouwondernemingen blijft voortduren. Het gemeentebestuur en de gemeentelijke milieudienst blijven uiteraard het overleg met alle actoren voortzetten en de voortgang van het dossier nauwgezet opvolgen.”

Twee jaar tijd

OVAM meent onder meer dat het plan voor het fabrieksterrein het functioneren van de huidige hydraulische barrière, die de instroom van met PFAS verontreinigd grondwater naar de Palingbeek beheerst en die zou worden uitgebreid, onvoldoende aantoont. Er zouden ook geen doelstellingen voor de sanering worden vooropgesteld, en het voorstel zou erg hoge operationele kosten met zich meebrengen en dus weinig duurzaam zijn.

3M moet nu in de loop van de komende twee jaar - de deadlines verschillen per bodemsaneringsplan - een nieuwe versie indienen. Daarnaast eist OVAM ook een overkoepelend traject met een "geïntegreerde aanpak over de verschillende bodemsaneringsprojecten heen". Zo kan duidelijk worden dat alle verontreinigingsrisico's in alle deelgebieden worden aangepakt, klinkt het. Het plan moet ook een periodieke evaluatie voorzien van de voorgestelde saneringsconcepten, op basis van de meest recente technische en wetenschappelijke inzichten.

Proefproject dat PFAS met hennep uit bodem haalt, is groot succes
Uitgelicht
Het saneringsproject op Campus Vesta in Ranst dat PFAS uit de grond haalt met hennep is een voltreffer. Dat blijkt uit de eerste resultaten. "Op drie maanden tijd is de aanwez...
15 januari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek