nieuws

Opvolger conférence doet intrede in de markt

nieuws
Vorige week zijn de eerste corinaperen op de markt gelanceerd. Edwin Saels uit Donk vertelt in De Standaard dat zij het ras 30 jaar geleden ontdekten aan de tak van een conférenceboom. De corinapeer heeft dezelfde smaak, vorm en kleur als de conférence, maar is een drietal weken vroeger rijp.
24 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Vorige week zijn de eerste corinaperen op de markt gelanceerd. Edwin Saels uit Donk vertelt in De Standaard dat zij het ras 30 jaar geleden ontdekten aan de tak van een conférenceboom. De corinapeer heeft dezelfde smaak, vorm en kleur als de conférence, maar is een drietal weken vroeger rijp. Hierdoor vult ze een leemte op tussen de oude en nieuwe perenoogst.

Per toeval ontdekten de gebroeders Saels uit Donk de corinapeer 30 jaar geleden aan één van hun conférencebomen. "We vonden een tak met peren die drie weken vroeger rijp waren. We vermenigvuldigden het ras en tien jaar geleden zijn we gestart met de grootschalige aanplanting ervan, in samenwerking met boomkwekerij Nicolai", vertelt Edwin Saels.

De ontdekking van een nieuwe perensoort is uitzonderlijk. Proeftuinen proberen al jaren een opvolger voor de conférence te ontwikkelen, die meer dan 80 procent van de productie in België uitmaakt. "Vooral het succes van de export naar Rusland vormde een stimulans om het ras verder te ontwikkelen. Geleidelijk aan werden ook andere telers voor de productie ingeschakeld. Dit jaar telt de oogst al 700.000 kilogram".

"De corina vormt een interessante aanvulling op ons aanbod. Het is een zeer vroege conférencepeer, met dezelfde smaak, kleur en vorm. Doordat ze een drietal weken vroeger rijp is, kan ze de leemte tussen de oude en nieuwe oogst opvullen. De voorraad in de koelcellen is rond die tijd uitgeput en normaliter wordt dan beroep gedaan op invoer uit het Zuiden", legt Edwin Saels uit.

"Op 11 augustus voldeed het suikergehalte al aan de normen en werden de corinaperen goedgekeurd voor verkoop. De peren werden door fruithandels opgekocht aan prijzen tussen 0,45 en 0,90 euro. De komende jaren zal de productie telkens verdubbelen, met een maximum van 100.000 bomen", vertelt directeur van de Limburgse Tuinbouwveilingen (LTV) Wilfried Jeurissen. De veiling uit Herk-de-Stad, aangesloten bij LTV, staat in voor de verkoop in België.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek