Open brief aan minister Crevits: “Verwar korte keten niet met lokaal”

Een alliantie van voedselteams, Boeren&Buren, Lokaal, linked.farm en Wervel schreef een open brief naar Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits naar aanleiding van haar nieuwe initiatief rondom de lekker lokaal campagne. “Hoewel het eten van producten die dichtbij zijn een belangrijke kan rol spelen in de verduurzaming van de voedselvoorziening, is dit in onze ogen niet voldoende”, klinkt het. “Welke garanties zijn er dat supermarkten de sociale en ecologische waarden van de korte keten willen behartigen?”

23 september 2020  – Laatste update 23 september 2020 16:04
Lees meer over:

Als collectief van korte keten initiatieven in Vlaanderen zijn Voedselteams, Linked.Farm, Boeren & Buren, Lokaal en Wervel in hun pen gekropen. In een open brief aan Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits uiten ze hun bezorgdheden over het ‘Lekker van bij ons’-initiatief. De briefschrijvers maken zich vooral zorgen over het duurzame karakter van het charter.

“De korte keten kan een belangrijke stimulator zijn om dat nieuwe voedselbeleid mee vorm te geven”, klinkt het in de open brief. “Diverse initiatieven vormen elk een eigen groeiende community die allemaal sterk waardengedreven zijn. Via verschillende platformen verenigen we 120.000 burgers en 1000 producenten die verbonden zijn rond voedsel. En dan spreken we nog niet over de vele hoevewinkels die Vlaanderen kent. Als pioniers van de korte keten mogen we hier samen met onze producenten en klanten trots op zijn.”

De briefschrijvers vinden het positief dat ook andere actoren in de voedselvoorziening mee op de kar springen van de lokale afzetmarkt, maar ze zitten toch met wat vragen. “Welke garanties zijn er dat supermarkten de sociale en ecologische waarden van de korte keten willen behartigen?”, vraagt het collectief zich af.

Is er een machtsevenwicht tussen boer en distributieplatform? Is er sprake van echte transparantie voor de consument en de boer? Krijgt de boer een eerlijke verloning voor zijn producten?

Korte keten alliantie

“Vandaag zien we dat een aantal vragen zelden positief beantwoord worden in de supermarkt”, klinkt het. “Is er een machtsevenwicht tussen boer en distributieplatform? Is er sprake van echte transparantie voor de consument en de boer? Krijgt de boer een eerlijke verloning voor zijn producten? Alle initiatieven die een antwoord bieden op bovenstaande knelpunten zijn welkom. We gaan ervan uit dat velen deze bezorgdheden met ons delen.”

Voedselteams, Boeren&Buren, Lokaal, linked.farm en Wervel geven aan hun 30 jaar expertise mee te willen inzetten om het Europese voedselbeleid ‘van boer tot bord’ en het nieuwe ‘Lekker van bij ons’-project mee vorm te geven. “Via een sterk partnerschap willen we  de waardevolle principes van de korte keten mee vertalen naar een concreet en toekomstgericht voedsel en landbouwbeleid”, klinkt het. 

Lees de volledige open brief hier.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek