header.home link

Oost-Vlaanderen start schorsingsprocedure vergunningen Empro na blijvende geurhinder

26 augustus 2021

De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft beslist om de procedure tot schorsing van de milieu- en omgevingsvergunningen van het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe in Dendermonde op te starten, omdat er geen oplossing komt voor de aanslepende problematiek van geurhinder. Binnen de 120 dagen zal de deputatie een beslissing nemen over de volledige of gedeeltelijke schorsing van de omgevingsvergunning, zegt het provinciebestuur.

Buurtbewoners hadden al verschillende keren geprotesteerd aan het bedrijf in de straat Vosmeer in Dendermonde. Empro Europe startte in 2015 op de locatie, maar volgens omwonenden is de geurhinder ondraaglijk. De firma plaatste al een biofilter van 12 meter hoog, maar de hinder bleef aanhouden.

De schorsingsprocedure volgt op verschillende andere beslissingen, zegt het provinciebestuur. "Op 16 januari 2020 oordeelde de deputatie in haar beslissing dat mogelijks geopteerd moet worden voor een compleet nieuw concept qua bedrijfsvoering en zuiveringstechnieken, eventueel op een andere locatie die minder geurgevoelig is. Het bedrijf tekende beroep aan tegen deze beslissing. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) boog op 9 juli 2020 de beslissing van de deputatie om in een schorsing voor een periode van minstens drie maanden."

Sinds oktober 2020 werden de activiteiten weer opgestart maar de geurklachten zijn opnieuw toegenomen. "In een brief van 3 augustus 2021 van de stad Dendermonde wordt de deputatie gewezen op aanhoudende ernstige geurhinder voor de buurt door de exploitatie van nv EMPRO EUROPE. Er werd de deputatie gevraagd om een tijdelijke schorsing van de vergunningen te overwegen. Om duidelijkheid te verkrijgen over de hinderaspecten, acht de deputatie het aangewezen om de procedure tot schorsing van de vergunningen op te starten", zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Omgevingsvergunningen.

Uitgelicht
Kippenpluimen, -ruggetjes en -nekken vol kraakbeen, wat doe je ermee? In slachterijen verdwijnen ze meestal bij het afval. Maar Empro Europe uit Dendermonde weet er raad mee,...
19 april 2019 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek