Oost-Vlaanderen rolt actieplan tegen waterschaarste uit

De provincie Oost-Vlaanderen heeft het eerste Oost-Vlaamse actieplan tegen waterschaarste goedgekeurd. “Het ambitieuze plan verzamelt de initiatieven die we op korte termijn willen realiseren om de droogteresistentie binnen Oost-Vlaanderen te verhogen”, reageert gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor integraal waterbeleid. “Dat is nodig, want door een lage waterbeschikbaarheid is Oost-Vlaanderen gevoelig aan droge periodes.”

21 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 juni 2021 10:31
Lees meer over:
koe-weide-beek-water-droogte-1280

Oost-Vlaanderen kampte tijdens de afgelopen droge zomers met watertekort. De weinige neerslag die er viel, kon de waterreserves onvoldoende aanvullen. Nu heeft de Provincie Oost-Vlaanderen een ambitieus plan klaarliggen om de effecten van de waterschaarste op termijn te milderen zodat, in geval van droogte, minder crisismaatregelen nodig zijn.

"Het is onze ambitie om de provincie weerbaar te maken tegen de droge periodes waarmee we in de toekomst ongetwijfeld nog vaker geconfronteerd zullen worden”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert. “Als provinciebestuur combineren we een grondige terreinkennis met heel wat expertise. Dat maakt ons bestuur bijzonder goed geplaatst om zelf actie te ondernemen. We ondersteunen ook lokale besturen en helpen sectoren bij hun zoektocht naar een slimmer watergebruik."

Een evenwicht tussen extremen

Klimaatscenario’s voorspellen niet alleen toenemende droogte, ze voorspellen ook steeds hevigere regenbuien. Naast waterschaarste wil Oost-Vlaanderen zich ook blijven wapenen tegen wateroverlast. “In Vlaanderen valt op jaarbasis voldoende regen”, aldus Grillaert. “Het komt er op aan meer water op te sparen om langere periodes van droogte te kunnen overbruggen. Dat is niet evident, want sommige maatregelen tegen waterschaarste zullen het risico op wateroverlast net verhogen.”

Het provinciebestuur zal de gevolgen van de mogelijke maatregelen tegen waterschaarste daarom zorgvuldig afwegen. “We maken daarbij gebruik van een groeiend realtime meetnet voor waterpeilen”, klinkt het.

Om waterschaarste structureel en duurzaam aan te pakken zal ook de gebruiker zijn waterverbruik in vraag moeten stellen

Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

Vier krachtlijnen

Het Oost-Vlaams actieplan focust op vier krachtlijnen om waterschaarste te verminderen. De eerste krachtlijn is de bevordering van infiltratie. “Op die manier kan het grondwater aangevuld worden”, klinkt het. “Om ervoor te zorgen dat er meer hemelwater kan infiltreren naar het grondwater wordt bijvoorbeeld de installatie van peilgestuurde drainage op landbouwvelden gestimuleerd.”

De tweede krachtlijn is de bevordering van de sponswerking van het landschap. Regenwater moet meer tijd en ruimte krijgen om in de bodem te worden opgenomen. “Dit kan door de ontwikkeling van natte natuurgebieden”, aldus het provinciebestuur.

Voor de realisatie van de derde krachtlijn - water vertraagd afvoeren - wordt onder meer onderzoek gedaan naar de inzet van natuurlijke vegetatie om water te vertragen zonder daarbij wateroverlast te veroorzaken. “We onderzoeken ook welke bestaande stuwen en pompen kunnen worden ingezet voor een vertraagde waterafvoer”, weet Grillaert.

De vierde en laatste krachtlijn gaat over slim watergebruik. “Om waterschaarste structureel en duurzaam aan te pakken zal ook de gebruiker zijn waterverbruik in vraag moeten stellen”, klinkt het. “Het gazon sproeien en het toilet spoelen met drinkwater zijn voorbeelden van onzorgvuldig watergebruik. We willen rationeel en circulair watergebruik stimuleren door onder andere de promotie van druppelirrigatie en een aanbod aan alternatieve waterbronnen. We gaan ook na of er tijdens de zomer overtollig hemelwater kan worden onttrokken uit overstromingsgebieden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek